KRISTIANSAND: — Det burde finnes åpninger i regelverket for oss som ønsker å yte noe mer til barna, sier Lars Agnar Rosten, styreleder ved Solkollen barnehage. Det er pinsemenigheten Filadelfia i Kristiansand som driver barnehagen på Søm.

Regelverket i lov om barnehager er til for å hindre at aktører misbruker arealbestemmelsene. Antall barnehageplasser i hver barnehage er nøye knyttet til leke- og oppholdsareal, både ute og inne.

Avslaget Barnehageetaten i Kristiansand kommune godkjente barnehagen i april, men den store gymsalen som ligger i tilknytning til bygget, ble ikke godkjent som lekeareal, med begrunnelse i at utearealet da ikke ville være stort nok. I godkjenningen av barnehagen står det at «det er ingenting i veien for at barnehagen bruker flerbrukshallen som supplelemt/tilleggsareale».

— Vi ønsker likevel at den formelle godkjenningen av gymsalen ses nøyere på, da vi ikke vet hvilke konsekvenser en slik begrensning vil ha å si for driften vår på sikt, sier Rosten.

Anket Barnehagen anket vedtaket inn til Fylkesmannen, og denne måneden besluttet Fylkesmannen å oppheve kommunens vedtak om å nekte å godkjenne gymsalen på 256 kvadratmeter.

Årsaken til å nekte godkjennelse var at barnehagen dermed teknisk sett kunne utnytte det økte arealet til å presse inn flere barn, og dermed få økt tilskudd til driften.

— Det er jo ikke noe vi verken kan eller ønsker å gjøre. Vårt håp er at denne saken vil skape presedens for alle som ønsker å gi noe mer til barna enn det minimumskravene tilsier, sier Rosten.

- Revidér loven

Barnehagedirektør Nina Gjærum Reinhardt har nå sendt saken videre til Arbeidstilsynet, avdeling for miljørettet helsevern og teknisk etat.

— Dette betyr at Fylkesmannen ber oss om å vurdere om noe av arealet kan godkjennes. Vi avventer nå svarene, sier hun.

De forskjellige instansene har to uker å gi tilbakemelding på.

— Arbeidstilsynet må si noe om utformingen av hallen. Det er for lite lys der. I etterkant vil vi ta vurderingen, sier Reinhardt.

Lars Agnar Rosten mener det burde være en enkel sak å endre lovteksten, slik at barnehager med større arealer kan godkjennes med en underklausul som setter begrensning for antall barn.

— Stort sett er folk ute etter å skaffe seg maks utbytte for minimum innsats. Vi har fulgt loven og bygget mer enn minstenormen. Nå må politikere ta tak i dette, om det så er kunnskapsministeren som må på banen, mener han.

Instruerer kommunen

Fylkesmannen mener nå at kommunen bør bruke skjønn i sin vurdering av Solkollens søknad. I sin begrunnelse skriver Fylkesmannen i Vest-Agder:

_"Barnehagelovens paragraf 10 åpner likevel for en skjønnsmessig vurdering av areal som faktisk står til disposisjon for barnas aktiviteter. Dette medfører etter Fylkesmannens vurdering at noe areal i flerbrukshallen bør kunne vurderes som leke- og oppholdsareal.

Fylkesmannen anmoder kommunen som godkjenningsmyndighet å foreta denne skjønnsmessige vurderingen."_