KRISTIANSAND: — Jeg føler en stor grad av uvilje i kommunen, og stor grad av stigmatisering i forhold til at jeg er en trussel mot allmenn ferdsel i skjærgården. Jeg lever jo av allmennheten, utbryter Erik Berglihn (40), som har hatt et par tusen gjester i året til brylluper, selskaper og konferanser.

På gjestgiveriets nettside har han nå lagt ut følgende melding:

«Vi må dessverre innstille vår virksomhet på Dvergsøya f.o.m. 2007, grunnet vedvarende mangler i leieforholdet med Kristiansand kommune.»

ANSTRENGT. Helt siden ekteparet Berglihn/Furset startet på renoveringen av den nedslitte Vogts villa for fem år siden, har forholdet til administrasjonen vært anstrengt.

— Kommunen sier det er helt topp at dere setter i stand, men hvis det medfører noen praktiske eller økonomiske forpliktelser kan dere glemme det, hevder innehaveren av gjestgiveriet.

Teknisk direktør skal ha uttalt følgende i forbifarten da Berglihn var innom rådmannen for å drøfte leieavtalen i fjor høst:

— Jøss, er det kongen av Dvergsøya som er kommet på land.

Gnisten som har fått det til å kortslutte for ekteparet er et ferskt avslag på bruksendring av låven fra festlokale til overnattingssted med fem rom.

Plan- og bygningsetaten mener øya blir ytterligere privatisert, og påtaler på det sterkeste at ombyggingen er foretatt. Det «ulovlige forholdet» må rettes opp innen 1. desember, med mindre vedtaket blir påklaget til byutviklingsstyret.

FÅR STØTTE. Der kan nok ekteparet vente seg støtte, for et flertall har nemlig hatt stor sans for prosjektet, og Hans Otto Lund (H) står fremst blant våpendragerne.

— Det skulle sprute vilje fra administrasjon og oss politikere om å få dette til. Jeg vil veldig gjerne ha denne prosessen på skinner igjen. Den lille private bedrift har møtt en stor mur som er vanskelig å trenge igjennom, konstaterer lederen av byutviklingsstyret.

I sommer måtte Berglihn forklare seg etter å ha plukket fra hverandre en gammel, falleferdig sjøbod, angivelig av sikkerhetsmessig årsaker, uten å søke om rivetillatelse først.

Nå mener han kommunen bryter følgende avtalepunkt, ettersom to av fem bygg ikke lenger er disponible:

«Leietaker skal benytte bygningsmassen til utleie for turist-, selskaps- og arrangementsformål».

Uten låve og sjøbod mister de mye av grunnlaget for å drive.

— Jeg har ingen interesse av å jobbe meg i hjel og bli en underlig, gråsprengt en her ute, bemerker Erik Berglihn.

Der sjøboden sto, har byutviklingsstyret vedtatt å bygge en ny og spenstig kafé til en antatt pris på nærmere ti millioner kroner - et prosjekt som foreløpig er helt i det blå.