Han anslår at høringsrunden vil vare mesteparten av 2006, og går ut fra at mange partier vil behandle innstillingen på sine landsmøter våren 2007. Utvalgsleder Kåre Gjønnes selv sa at han hadde et annet syn da han gikk inn i utvalget enn da han kom ut.

– For meg har dette vært en god læringsprosess, sa han.

Et stort flertall på 18 av de 20 medlemmene i stat-kirke-utvalget anbefaler at dagens statskirkeordning oppheves.

To medlemmer anbefaler en videreføring av dagens ordning. Av flertallet på 18 anbefaler 14 at det norske kirke organiseres som en lovforankret folkekirke, mens fire anbefaler en selvstendig folkekirke som ny kirkeordning.

Fylkesmann og tidligere KrF-politiker Kåre Gjønnes i Sør-Trøndelag overleverte innstillingen til kultur— og kirkeminister Trond Giske (Ap).

– Det er en veldig viktig diskusjon vi begir oss inn på. Jeg vil kalle det Norges største gruppearbeid, fordi det angår alle nordmenn uavhengig av om de er medlem av Kirken eller ikke og om de har en religiøs tro eller ikke, sa Giske.

Innstillingen skal på høring til mellom 2.000 og 3.000 høringsinstanser, inkludert hvert eneste menighetsråd, alle tros- og livssynssamfunn, samtlige kommuner, alle store organisasjoner og mange av de små.

– Eventuelle grunnlovsendringer må fremmes senest i vårsesjonen 2008. Regjeringens overordnede mål er å få til brede løsninger som det er størst mulig samling om, og sikre en åpen inkluderende folkekirke, sa Trond Giske. (©NTB)