OSLO/KRISTIANSAND: — Når pengene ikke strekker til, er det klart at vi ikke får bygd like mye. Vi ser allerede nå at vi har måttet betale mer enn budsjettert for flere prosjekter, sier leder for utredningsseksjonen i Statens vegvesen Turid Stubø Johnsen til Nationen.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at byggekostnadene for veianlegg steg med 5,8 prosent fra andre kvartal 2006 til andre kvartal i år. I samme periode økte materialkostnadene med 6,4 prosent.

Utsetter i Flekkefjord

I Vest-Agder er ett av de planlagte prosjektene for 2007 utsatt, og Statens vegvesen ser ikke bort fra at det blir flere.

— Vi har utsatt et trafikksikkerhetsprosjekt på riksveg 44 i Flekkefjord, ved avkjøringen inn mot Trolldalen. Det var satt av en halv million kroner til prosjektet, men kostnadene ser nå ut til å overstige fire millioner, sier seksjonsleder ved byggherreseksjonen ved Statens vegvesen Vest-Agder, Åge Ragnar Hellerslien.

Prosjektet skulle vært gjennomført i år, men blir nå utsatt til 2008/2009. En planlagt gang- og sykkelsti på riksveg 465 ved Storekvina ligger også i faresonen.

— Her hadde vi satt av 6,5 millioner kroner, og kostnadene ser ut til å bli 2-3 millioner høyere enn hva vi har til disposisjon.

Utsetter ikke samferdselspakken

I 2008 er det byggestart for en større samferdselspakke i Kristiansand-regionen. Ifølge Hellerslien er det ikke aktuelt å utsette denne.

— Hele pakken blir ikke utsatt, men det kan godt være at vi må utsette to eller fem av de småprosjektene som har lavest prioritet.

Ifølge Stubø Johnsen kan det også bli aktuelt å utsette de større prosjektene, men da først og fremst i Vestfold og Østfold.

— Vi er opptatt av å være effektive og rasjonelle på de utbyggingene som allerede er i gang. Dermed går kostnadsøkningen spesielt utover oppstart av veiprosjekter som er i planleggingsfasen. Også de store prosjektene med lang byggetid er utsatt. Eksempler på det kan være veiutbyggingen i Vestfold og Østfold, sier Stubø Johnsen.