VENNESLA: — Det var skummelt! Tenk hvordan det hadde vært hvis jeg hadde vært på skinnene, sier Espen Thorsen (16).

Se video

I går ble elevene ved Krossen skole i Kristiansand kjørt opp til Grovane Stasjon i Vennesla. Her fikk de på nært hold erfare hvordan det er når toget kommer i full fart. De sto bak gjerdet på stasjonsplattformen, og toget passete om lag en meter unna.

— Jeg kjente lufta fra toget. Jeg ble veldig redd, sier Stephan Gursli (11).

Jernbaneverket og Krossen skole tok initiativet til aksjonen, og Politiet og NSB var med.

— Da vi så bildet i Fædrelandsvennen på mandag, bestemte vi oss med en gang for at vi måtte gjøre noe, sier informasjonssjef Inge Hjertaas i Jernbaneverket Vest.

Leder forebyggende avsnitt Hans Martin Skovly ved Kristiansand Politidistrikt mener det er viktig med slike virkemidler.

— Når de står så nærme og kjenner trykket fra toger, skjønner barna hvor farlig dette er, sier Skovly.

STILLE.

Rektor Hans Petter Mjølund forteller at det var viktig for Krossen skole å gjøre dette, siden skolen ligger like ved jernbaneskinnene.

— Det er en skremmende lek barna har drevet med, og vi ønsker at dette skal være en måte barna kan se hvor farlig leken er, sier Mjølund.

Det var spesielt to ting elevene skulle legge merke til da de sto ved skinnene.

— De skulle se hvor fort og stille et tog kommer. Det er skummelt hvor lite man hører når man står i sporet, sier Hjertaas i Jernbaneverket.

For fire-fem år siden hadde Krossen skole en tilsvarende aksjon sammen med Jernbaneverket.

— Vi så at det hadde en veldig positiv effekt sist. Hver gang elevene så et lokomotiv, snakket de om opplevelsen de hadde hatt, sier Mjølund.

SAMLING.

Han mener dette vil føre til at elevene ikke blir fristet til å oppsøke toglinjen.

  • Dette er et fantastisk utgangspunkt for samtale med foreldrene, sier Mjølund.

Etter å ha sett på toget var det samling i gymsalen på Krossen. Her fikk elevene høre om konsekvensene av lek på skinnene, og hvordan det er for lokomotivførerne å se folk i skinnebanen.

— Vi har ikke mulighet til å stoppe, og kan ikke svinge unna, sier leder for lokomotivpersonalet i Kristiansand Roald Gundersen.

Espen Thorsen forteller han skal holde seg unna skinnene.

— Det frister ikke å ta turen ut på skinnene, det er skikkelig farlig, sier Thorsen.