SØGNE: — I mange år har vi unngått å reise på ferie. Har vi reist bort fra Irene, har det vært med dårlig samvittighet, for vi har visst at hun ikke har hatt det bra når vi har vært borte, sier Jørgen Løvdal, far til utviklingshemmede Irene Løvdal.

For foreldre til utviklingshemmede er sommerferien en vanskelig tid. Når sola står som høyest på himmelen, er bemanningen i de kommunale boligene lavest. De vanlige aktivitetene til de utviklingshemmede tar en pause, og ferievikarer driver hjemmene.

— Ferien er en vanskelig tid for foreldrene. De merker fort at barna deres ikke får det tilbudet de trenger, sier Jan Harald Lilledrange, leder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede Vest-Agder.

De utviklingshemmede er helt avhengige av initiativ utenfra for å komme seg i aktivitet og få en følelse av ferie. Det er derimot ikke normen i boligene i Vest-Agder i sommer.

— Det stemmer at dagtilbudet stopper opp, og fritidstilbudet blir mindre i juli måned, sier fungerende helse- og sosialdirektør Elisabeth Engemyr i Kristiansand kommune. Hun forklarer at de ansatte i de kommunale boligene prøver å kompensere for den lave aktiviteten ved å ta beboerne med seg ut på dagtid.

Ferieløs

Mange foreldre føler presset til å ta seg hånd om sine voksne barn når det er ferietid. Irene Løvdal er 39 år, og utviklingshemmet. Selv om hun er voksen og bor i eget hus, er hun helt avhengig av hjelp for å fungere i hverdagen. Når kommunen ikke har tatt hånd om henne på en måte som foreldrene har følt har vært tilstrekkelig, har de selv måttet ta seg av henne i ferien.

  • Det er unaturlig at foreldrene alltid skal ta hånd om sine barn. Det er viktig at barna kan frigjøre seg fra foreldrene. Det er det beste for begge parter, sier Jørgen Løvdal.

Løsning

Nå har foreldrene til Irene fått en ny måte å motta tjenestene fra Søgne kommune på. Gjennom å bruke såkalt borgerstyrt personlig assistent, har foreldrene sikret seg at Irene får ekstra god oppfølging i sommer.

  • For første gang på fjorten år kan vi reise på ferie med god samvittighet, sier Jørgen Løvdal.

Ordningen de benytter seg av er vanlig for funksjonshemmede. Den innebærer at brukeren selv bestemmer hvordan den skal motta tjenesten. For utviklingshemmede betyr dette gjerne at foreldre, eller pårørende kan fungere som arbeidsledere for assistentene.

Irene er fornøyd med hennes nye situasjon.

— Jeg har det bra i sommer. Vi har vært i Italia, og en tur til Danmark. Dessuten går vi tur nesten hver dag, sier Irene Løvdal.

Se også debattinnlegg i mandagens avis side 2 Del 2.