KRISTIANSAND: De tre mennene fra kristiansandsområdet var alle delaktige i ranet av Central Video og Storkiosk den 8. mars i år.

Nå har de i Kristiansand tingrett blitt dømt til fengsel i henholdsvis ett år, ett år og tre måneder og ett år og fire måneder for ran, innbrudd og tyveri.

Sjåfør ble ransmann

Den ene 19-åringen ble rekvirert som sjåfør i sentrum av Kristiansand, og under kjøreturen kom det fram at de to andre ønsket å rane en buss.

19-åringen ble lovt penger for "jobben".

De tre kjørte først til Åros camping, der de hentet en bag med ransutstyr. I bagen lå det hansker, finlandshetter, en gassdrevet pistol og to walkie talkier.

Alle enige om ranet

Den 19-årige sjåføren skal først på dette tidspunktet ha forstått at det virkelig dreide seg om et ran, men alle tre skal i fellesskap ha besluttet å rane storkiosken i Søgne.

Vel fremme ved kiosken parkerte de et stykke unna kiosken. Mens 19-åringen ventet i bilen, gikk de to andre inn med finlandshetter over hodet, rettet pistolen mot hodet til den unge, kvinnelige medarbeideren bak disken og kommanderte henne til å fylle en pose med penger.

Pistolen skal den 19 år gamle ransmannen ha holdt mindre enn én meter fra hodet hennes.

"Hei du, fyll an opp," og "fyll pengan i posen," sa han til jenta bak disken, som først trodde det var en spøk.

De fikk med seg 2500 kroner i kontanter, og av dette betalte de 200 kroner til sjåføren av fluktbilen.

Innbrudd og tyveri

To av mennene står også tiltalt for to andre lovbrudd. Det første et innbrudd begått på Hånes i Kristiansand 23. februar i år. Her skal de ha brutt opp et vindu i en bolig. Alarmen ble ved denne anledningen utløst før de to fikk tid til å få med seg noe fra huset.

15. mars skal de to også ha hatt med seg en kvinnelig medhjelper og stjålet en ryggsekk med kontanter, klær, bankkort og et videokamera fra 23 år gamle Krezten Risli på Narvesen i Markensgate.

19-åringen som var med som sjåfør, er av tingretten blitt dømt som medskyldig til kioskranet, og må foreløpig sone fem måneder av fengselsstraffen på ett år.

"Hver av de tiltalte hadde en viktig rolle for gjennomføringen av ranet," het det i tiltalebeslutningen, som ble tatt til følge.

De to andre mennene har sittet 98 dager i varetekt, og en del av dommene på 15 og 16 måneders fengsel er gjort betinget.