SKI: Kripos betegner mannen som en notorisk serieforbryter. De vet hva slags type han er, men de vet ikke hvem han er. Politiet har oversikt over rundt 80 saker med samme fremgangsmåte.

– Vi vet veldig mye om ham, hvordan han opptrer, hva han sier og hva han gjør når han ber gutter i alderen seks til tolv år om å hjelpe ham å finne noe i lommen. Vi er også ganske sikre på at det i alle sakene dreier seg om en og samme person, sier politioverbetjent Håvard Aksnes i Kripos til NTB.

Mannen opptrer gjerne uten undertøy og det er ingen bukselomme der hvor den normalt skal være. Dermed kommer guttene ufrivillig i kontakt med mannens kjønnsorgan. Som «takk for hjelpen» har han gitt barna småpenger, fra 20-kronersmynter til småsedler opp til 200 kroner.

Mannen skal også ha utført andre seksuelle overgrep mot barna, som alle er gutter, uten at politiet vil beskrive disse overgrepene nærmere.

Pause

Etter at det ble offentliggjort videobilder av mannen i september 2003, var det en pause i overgrepene på 15 måneder, opplyser politiadvokat Jorid Kile Berg i Follo politidistrikt. Det er Follo som samordner etterforskningen i samarbeid med Kripos.

Det siste kjente overgrepet før pausen skjedde på en skole i Trondheim 6. september 2003. Mannen skal også ha utført overgrep mot gutter på Sarons dals badeanlegg i Kvinesdal 13. juli 2002, på en campingplass i Lillesand 5. juli 2003 og på Hamresanden camping i Kristiansand 13. juli 2003. Det første tilfellet av nyere dato skjedde 13. januar i 2005, i Sauda. Deretter har han opptrådt i Høyanger, Nesbyen i Hallingdal, på Jevnaker, i Odda, Hønefoss, Ålesund, Molde, Førde og Skjolden i Sogn og Fjordane. Mange av overgrepene har skjedd i tilknytning til en helg.

Den første tiden skjedde overgrepene stort sett i områder rundt Oslofjorden, og mannen har så vidt politiet kjenner til ikke operert lenger nord enn Trondheim.

Ett av spørsmålene politiet konsentrerer seg om er om «lommemannen» er i jobb, og hva slags jobb han eventuelt har, og om det er jobben som gjør at han oppholder seg på så forskjellige steder til ulike tider.

– Hva gjorde han for eksempel i Sauda? Det er ikke sted man tilfeldig kommer forbi midt på vinteren, sier Aksnes.

Ber om hjelp

Etter at saken var omtalt i VG lørdag, har politiet fått melding om flere tilfeller av overgrep.

Politiet ber nå publikum om hjelp til å stoppe overgrepene, som har pågått i to perioder siden 2000. Våren 2006 ble det satt inn ekstra kapasitet for å prøve å pågripe mannen, som betegnes som godt voksen, «virker snill og hyggelig» og har normalt utseende. Han bruker som oftest caps, men er også sett med strikkelue om vinteren.

Politiet er spesielt opptatt av «nye saker» fra januar 2005 til juli i år. Men de er også interessert i eldre saker. Ved å offentliggjøre alle stedene mannen har opptrådt, håper de at noen gjenkjenner reisemønsteret og dermed kan gi verdifulle tips i saken.

Publikum kan henvende seg til Kripos, telefon 23 20 88 88, eller på e.post: lommemannen@kripos.no.