OSLO: – Sykler bør opp fra gulvet for å unngå ujevnheter og sprekkdannelse i dekkene. En sykkelopphenger frigjør også verdifull gulvplass i boder og garasjer, sier sykkelekspert Cato Lundby i Biltema.

Sykler som henges opp for vinteren får, ifølge Lundby, lengre levetid.

– Når sykler står på samme sted i flere måneder med store temperatursvingninger, kan det oppstå skjevheter og små sprekker i dekkene, sier Lundby.

Sprekkene kan føre til at dekket må byttes raskere enn hvis sykkelen henger fritt. Det er lurt å tappe ut litt luft av dekkene før sykkelen settes bort for vinteren.

Vårpuss på høsten

Lundby ser heller ingen grunn til at man skal drøye vårpussen på sykkelen til neste år, og anbefaler en god sykkelvask nå sent på høsten.

Men har du derimot planer om å bruke sykkelen gjennom vinteren, bør dekktrykket økes med inntil 10 prosent sammenlignet med sommerbruk. Det gir bedre feste når det blir kaldt.

Saltet på veiene sliter på sykler. Det er derfor ekstra viktig å være nøye med renholdet om vinteren.

Tips og råd for vedlikehold av sykkel:

— Gi felgene en god vask for å få bort belegget etter bremseklossene. Hvis ikke kan belegget sette seg og bli nesten umulig å få bort.

— Det kan også kan være lurt å bytte bremseklosser og dekk før vinteren. Selve sykkelen bør vaskes med mild såpe.

— Kjedet og frikrans bør renses og smøres opp, gjerne med diesel. White spirit må unngås, for det tørker opp kjedet.

— Giret må settes på laveste trinn slik at wiren blir slakk og ikke står i spenn. Wiren bør også smøres med litt tynn olje.

— Bruk syntetisk smøreolje når du smører kjedet. Den renner mindre og beskytter bedre mot smuss. Den tåler også vann og temperaturendringer bedre enn tradisjonell olje.

(Kilde: Biltema)