BIRKENES: — Ikke tale om at han oppfyller boplikten. Til det er her han altfor sjelden. Nå må Birkenes kommune slutte å gjøre forskjell på folk fordi de har penger, sier naboene Heidi og Helge Syvertsen.

I tre år har ekteparet, og andre i lokalsamfunnet, spurt kommunen om hvorfor politiker, entreprenør og millionær Kai Henriksen slipper å bo på gården, slik alle andre må.

Fædrelandsvennen har snakket med flere naboer som ikke vil ha navnet i avisen. Dette begrunnes med at Henriksen skaper stor uro i bygda når noen kritiserer ham.

VIL TIL BUNNS. Signe Bernes, saksbehandler i Birkenes kommune, sendte i går ettermiddag et brev til Henriksen, der hun ber ham dokumentere at han overnatter minst 50 prosent av tiden på gården.

Femtiprosent-regelen brukes som erstatning for vanlig boplikt når eier av gårdsbruk ikke får med seg ektefellen på flyttelasset slik at ekteparet kan melde ordinær flytting til folkeregisteret.

Siden Henriksen fortsatt har folkeregisteradresse Kristiansand, kan han lovlig fortsette i sine folkevalgte verv.

— Vi baserer oss på tillit når vi håndhever boplikt. Vi må jo tro Henriksen når han skriver at han har flyttet til bruket. Men nå har vi fått så mange henvendelser om det motsatte, at det er på tide å be Henriksen dokumentere at boplikten faktisk overholdes, sier Signe Bernes.

— Kan han ikke svare, må vi inn med kontroll. Men dette er uhyre vondt å kontrollere, legger hun til.

Ekteparet Syvertsen synes det er dårlig at ikke kommunen har reagert lenge før.

LOVET Å FLYTTE. Henriksen meddelte 19. oktober 2003 i brevs form at han hadde flyttet til gårdsbruket mer enn 50 prosent av tiden. Han skrev at dette skulle gjelde «den nærmeste fremtid». På litt sikt ville han og kona bosette seg på gården.

Henriksen kjøpte storgården Vestre Fidjeland på vel 3500 mål i 2003 for noe over to millioner kroner.

En bondesønn i bygda tapte kampen om gården, selv om han hadde planer om full drift.

I fjor kjøpte Henriksen en stor skogeiendom på 2000 mål som tilleggsjord. Dette utlyste forlenget boplikt på hovedbruket til 2010. Birkenes kommune så ingen grunn til å sjekke om Henriksen oppfylte den første boplikten, før de godkjente at han kjøpte enda et boplikt-bruk.

Viser det seg at Kai Henriksen, som sier han er mest opptatt av gårdens jaktretter, har brutt vilkårene om boplikt, kan han i ytterste fall bli fratatt eiendommen med makt.