OSLO: Bakgrunnen er at hans kollega, forbrukerminister Karita Bekkemellem (Ap), lørdag truet med forbrukerboikott av matgiganten hvis de ikke skjerper seg etter matsmitteskandalen som har ridd landet de siste dagene og ukene.

– Gilde må ikke glemme at vi har stor forbrukermakt i dette landet. Hvis ikke Gilde leverer varene, kan vi kjøpe dem andre steder, sier Bekkemellem til VG.

Landbruks— og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier til NTB at han har vært i kontakt med forbrukerministeren etter oppslaget, og at det er full enighet i regjeringen.

– Svært alvorlig

– Regjeringen oppfordrer selvsagt ikke til boikott av Gilde, sier han, og legger til at han ikke ser noen grunn til ytterligere kommentar.

Bakgrunnen for forbrukerministerens trussel er meldingene om at salami og fårepølse, som skulle vært trukket tilbake, er blitt solgt på Østlandet. Det hele toppet seg før helgen da en forbruker angivelig hadde funnet sauemøkk i lammesteika.

– Det som er skjedd er svært alvorlig, og fra forbrukernes ståsted skaper det stor utrygghet, sier Bekkemellem. Hun mener at ledelsen i Gilde må skjerpe seg.

– Må ta ansvar

Også helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) har gitt uttrykk for at Gilde-ledelsen må ta ansvar for spekepølsetabbene.

– Vi er like sjokkerte som alle andre. Vi har en matlov og forventer at aktørene gjør alt i deres makt for å sikre at befolkningen får trygg mat, sier Brustad.

Flere helsepolitikere har tidligere beskyldt regjeringen for å virke handlingslammet i matsmittesaken.

Intern oppvask

Høyre mener ledelsen i både Gilde og Mattilsynet bør gå av etter de siste dagenes rot og rutinesvikt i E.coli-saken. Men Gilde-styret har tillit til ledelsen.

– På bakgrunn av de tiltak som konsernledelsen nå gjennomfører, har ledelsen vår fulle tillit, sier Gildes styreleder Harald Mork til NTB.

Konsernsjef Axel Krogvig i Gilde kalte før helgen rutinesvikten som førte til at flere partier med kjøttprodukter havnet tilbake i butikkhyllene i stedet for destruksjon, for utilgivelige og uakseptable.