Men nå går prisene oppover.Jordbærbøndene har pøst mer bær ut over markedet enn sultne nordmenn klarer å spise. I forrige uke kollapset markedet, og i helga ble bærene omsatt til rekordlave priser. Ifølge Simen A. Myhrene, jordbærprodusent og tillitsvalgt for norske jordbærprodusenter gjennom Gartnerhallen, ble toppen i jordbærmarkedet nådd lørdag eller søndag denne helga. Årets krakk kom en uke tidligere enn i fjor.

– Det kommer mye bær fra Vestfold og Hedmarken, og da blir det bunn for produsentene i Oslo-markedet, sier Myhrene som har sett bær helt nede i 6,90 kroner for kurven.

Han anslår at vi vil ha en uke til med lave priser. Deretter vil prisene fortsette å stige helt fram til skolestart.

Katastrofe

Men mens forbrukerne gleder seg over jordbær til gibort-priser, fortviler jordbærbøndene. De lave prisene gjør at enkelte bønder ikke finner det lønnsomt å høste inne bærene, selv ikke med billig innleid arbeidskraft.

– Det er helt katastrofe. Det er enkelte produsenter som har sluttet å plukke. Det koster ganske mye å høste, og hvis man ikke får inndekning for emballasje og høstekostnadene, så må man bare avslutte, sier Myhrene.

Kollapsen skyldes at bærene fra Vestfold kommer senere enn normalt, og blir sendt ut i markedet samtidig med bærene fra innlandet. I tillegg har det vært en bra overvintring og mye bær.

– Når varmen kommer, blir det veldig mye på en gang, sier han.

De siste dagene har det blitt kjøligere vær og nedbør. Men heller ikke dårligere vær er godt nytt for jordbærbøndene, for da råtner de skjøre norske bærene.

– Det roer seg kanskje litt i markedet, men det roer seg ikke i åkeren, sier Myhrene.

Rekord

Det blir høstet rundt 16.000 tonn jordbær vært år i Norge. Forrige uke omsatte Bama, som har mellom 30 og 40 prosent av jordbærmarkedet, rundt 700 tonn, noe som er ny ukesrekord for Gartnerhallen der Bama får sine bær fra..

– Vi har aldri vært i nærheten av samme mengde før. Den forrige ukesrekorden var på 470 tonn, sier Myhrene

Årets jordbær er kjennetegnet ved at de er veldig søte, men små. Årsaken er varme og rask modning.