OSLO: Meteorologen med lang fartstid ved instituttet på Blindern i Oslo gjør det imidlertid klart overfor NTB at reaksjonene ikke var særlig negative. Temperaturen har det jo ikke vært mye å klage over. Og bergenserne fikk «nok» av varme mandag – 28,1 grader ble målt ved middagstider, og så varmt har det ikke vært på den siden av Langfjella siden 10. juni.

Flere tok seg nok kraftig ad notam at Meteorologisk institutt sist fredag på sin hjemmeside hadde løftet seg over skyene og ropt «Endelig! – nå blir det litt sommer på et flertall av nordmenn. Fra og med søndag ser det lovende ut for svært mange steder fra Nordland og sørover».

Noen i Sør-Norge ble nok skuffet etter at de tok godværet litt på forhånd og beregnet skinnende sol allerede fra lørdag.

I tråd med utviklingen At været – særlig på Østlandet – ennå ikke har nådd sommermodus, er i og for seg i tråd med utviklingen så langt i år. Selv om middeltemperaturen hittil har ligget 1,4 grader over normalen, ligger nedbøren i landet som helhet på 125 prosent over normalen. Perioden januar-juli i år er blant de ti våteste siden 1900, ifølge en analyse fra meteorologene på Blindern.

Over store deler av Vestlandet, Sørlandet og Østlandet falt det 150 til 175 prosent mer nedbør enn normalt. Og for værsyke i osloområdet kan det meldes at for værstasjonen på Blindern er det bare perioden januar-juli 1988 som har vært våtere enn årets januar-juli.

Varmejubileum Et jubileum sist fredag er det skapt lite blest om: 3. august var det 25 år siden det ble satt varmerekord på Blindern. Litt utpå den dagen ble det målt 34,1 varme grader. Det har ikke skjedd verken før eller siden.

1982 var en riktig sommer-sommer over sentrale strøk av Østlandet. En tørr og varm juli ble avsluttet med at maksimumstemperaturen krysset 30 grader den siste dagen i måneden, ifølge Meteorologisk institutt. Dette var bare en forsmak på første uken i august, da maksimumstemperaturen på Blindern gikk over 30 grader – hver dag fram til og med 7. august.

Og det var ikke bare Oslo som hadde det varmt disse dagene. Store deler av Sør-Norge fikk merke varmen. Jaja.