OSLO: I går skrev fvn.no at Skatteetaten nå vil gå hardt ut mot leverandørene av leggestein , som de mener har skodd seg på å levere varer til steinleggere som jobber svart. Kontrollsjef ved Vest-Agder fylkesskattekontor, Ole Petter Saugen fortalte at det slett ikke var umulig at flere leverandører kunne risikere å bli anmeldt for medvirkning til svart arbeid om de over lengre tid hadde solgt varer til useriøse aktører og unnlatt å betale de nødvendige skatter og avgifter.

Handler kun med seriøse aktører Nyansatt daglig leder i JGO Betong Cement AS, Jon Sivert Nielsen kan verken bekrefte eller utelukke at belegningsstein fra hans bedrift er blitt brukt i svart arbeid. Han mener likevel at JGO Betong og datterselskapet Kristiansand Cementstøperi har ren samvittighet og kun handler med seriøse aktører.

— Våre produksjonsbedrifter selger ikke direkte til sluttbruker. Vi selger alle våre belegningssteinprodukter gjennom salgsselskapet Asak Miljøstein AS som er Norges største leverandør av belegningsstein og andre utemiljøprodukter. Det er de som igjen inngår kontrakter med entreprenører, anleggsgartnere og byggevarehus, som har den direkte kontakten med kunden. Vi har så sett ingen kontroll eller innsikt med til hvilke kunder for eksempel byggevarekjedene selger våre produkter, men jeg kan forsikre at vi gjennomfører en nøye kontroll av hvem vi handler med, sier Nielsen.

Når en vare er solgt, transporteres enten denne til anvist byggeplass eller hentes med rekvisisjon/kvittering fra kunden. Hvilket transportselskap eller hviken anleggsgartner som henter selv er det da vanskelig å overprøve når dette er gjort i henhold til gjeldende avtale med registrerte kunder.

Har skjerpet rutinene Han poengterer at Asak Miljøsten er et seriøst selskap, som alltid tar en grundig gjennomgang av kunden og en kredittvurdering.

Har dere tatt noen ekstra gjennomgang av kundene i etterkant av denne saken?

— Ja. Etter at dette kom opp har også vi som produsent skjerpet inn rutinen overfor våre kunder og jeg har blitt forsikret om at det fra vår side ikke drives handel med useriøse aktører, sier Nielsen, som tiltro som daglig leder i morselskapet JGO Betong AS for få dager siden.

- Vi har ingenting å frykte

Gjennom media har han blitt gjort oppmerksom på at det forekommer en viss praksis i bransjen ved at enkelte useriøse aktører kan ha skodd seg på å forsøke å unngå å betale skatter og avgifter. Det synes han er trist, for det ødelegger også for de seriøse aktørene i markedet som leverer sine varer og tjenester på lovlig vis.

— Vi synes det er uakseptabelt at det kommer temporære aktører inn på markedet og som ikke forholder seg til norske lover og regler. Budskapet vårt er at alle i bransjen har et ansvar for å bidra til at de aktørene som driver sin virksomhet på en måte som ikke tilfredsstiller de krav til lover og regler enten må raskest mulig innordne seg disse eller at de fjernes fra markedet.

Men du frykter ikke å få en henvendelse fra Skatteetaten når de nå begynner gjennomgangen av leverandørene?

— Nei, vi følte oss helt trygge da vi hørte om dette. Vi har ingenting å frykte, forsikrer Nielsen.