KRISTIANSAND: Mannen ble stanset av politiet ved Rona om morgenen mandag 12. mars. Han var da på vei i østlig retning på E 18. Drøye to timer tidligere hadde han hentet iskrem hos Hennig Olsen Is, og ifølge ansatte oppført seg mistenkelig.

— Mannen luktet alkohol da han lastet iskrem på traileren, sier en kilde til fvn.no, uten å ville utdype mer om oppførselen hans.

Politiet ble tipset, og aksjonerte dermed mot den 35 år gamle trailersjåføren. Også polititjenestemannen som pågrep ham, kunne kjenne alkohollukten. Mannen ble tatt med inn til Kristiansand politistasjon, hvor en utåndingsprøve tre timer etter lastingen viste 0,8 i promille.

Følte seg edru

Nå har Kristiansand tingrett dømt mannen til 30 dagers fengsel, samt en bot på 5000 kroner. I tillegg er han fradømt førerkortet for fire år, og må avlegge ny førerprøve for å få lappen tilbake.

Selv har trailersjåføren, som er bosatt i Sverige, hevdet at han følte seg edru. Han har innrømmet å ha drukket en halv flaske vin, noe øl til maten, samt to til tre halvlitere øl før han la seg til å sove i 22.30-tiden kvelden i forveien.

I politiavhør har mannen forklart at han utsatte kjøringen i halvannen time fordi han ikke følte seg skikket til å kjøre. Han nektet for forklaringen i retten, men retten tok ikke hensyn til dette.

Før han begynte lastearbeidet, skal mannen ha inntatt munnvann. I retten hevdet han at dette var årsaken til måleresultatet. Det ble ikke tatt blodprøve av sjåføren.

— Jeg synes det er klanderverdig at politiet ikke foretok blodprøve, sa 35-åringen i retten.

Var stresset

Han har også forklart at han på grunn av uvante arbeidsmåter ble stresset under lastingen, noe han mener er grunnen til at de ansatte ved Hennig Olsen Is reagerte på ham. Han hevdet dessuten at det ikke var noe påfallende ved hans kjøring. Dette bekreftet også et politivitne i retten.

På grunn av 35-åringens forklaring, delte tingretten seg i et mindretall og flertall i skyldspørsmålet. Flertallet fant det bevist at mannen hadde kjørt med promille, og festet ikke lit til mannens forklaring om munnvannet.

«Det vises her til tidsforløpet fra tiltalte skal ha inntatt dette og til målingen skjedde, som var om lag tre timer, samt hans påvirkningsgrad», heter det i dommen.

Dømt tidligere

I skjerpende retning la flertallet vekt på at kjøringen fant sted på E 18. «Tiltalte kjørte et tungt kjøretøy på E 18, som er en hovedtrafikkåre med svært mye trafikk. Skadepotensialet for andre trafikanter var stort», skriver tingretten.

Mindretallet mente det var kritikkverdig at det ikke var tatt blodprøve av mannen, og syntes at det var så mye tvil om mannen i det hele tatt var påvirket, at han burde frifinnes.

Ifølge dommen er mannen også dømt for kjøring i påvirket tilstand tidligere.