KRISTIANSAND: – En brann i Posebyen og Kvadraturen ville vært en kjempeutfordring og en katastrofe. Bydelen består av en rekke trange smug og bakgårder. Det er i tillegg mange gårdsrom som er vanskelig å komme til dersom noe skulle skje.Dette sier leder i Nord Østre Kvadraturen Velforening, Kjetil Drangsholt. Fædrelandsvennen møter Drangsholt på lekeplassen til Tordenskjold Skole.

Sjokkert

Han er overrasket over omfanget av brannen, som ble meldt til politiet natt til søndag kl.00.15. – Jeg trodde det hele var ganske bagatellmessig, sier Drangsholt, men når han ser selve åstedet, legger han til at det her har brent godt.

– Tenk deg. Her er det ingen eksponering til gata. Folk må inn i selve gården for å se at noe foregår, og det er ganske skummelt. Det er vanskelig å komme til, og jeg er overrasket over at dette gikk bra. Dette er en situasjon vi har fryktet i Velforeningen. Her er det tørt, vanskelig å komme til, og dette fører til at en brann lett kan spre seg ubemerket.

Lite synlig Drangsholt peker videre på at bare fem til seks leiligheter har innsyn til baksiden av skolen, og at brannen derfor må ha vært vanskelig å oppdage.

– Hva er din første reaksjon nå som du ser brannstedet?

– For det første er det ille at det har brent så mye på kort tid. Dette kunne lett ha blitt en katastrofe, og blitt meget stygt. Dette var ikke noe særlig, for å si det på godt sørlandsk, sier han.

Ønsker å forbygge Posebyen, ved Nord Østre Kvadraturen Velforening, har tidligere henvendt seg til kommunen for å lage en beredskapsplan for å forebygge branner i området.

– Det er per i dag bevilget penger til en brannvernplan. Den tok utgangspunkt i en Sintef-rapport. Rapporten analyserte en tenkt brann på Røros, som står på Unescos liste over verneverdige byer. Arbeidet med denne brannvernplanen starter i august.

Velforeningen ønsker seg et tett samarbeid med kommune, brannvesen, Riksantikvaren og staten for å få iverksatt og gjennomført de tiltakene som må til for å gjøre byen mer brannsikker.

– Posebyen er et bevaringsområde som er unikt i europeisk sammenheng og håpet er derfor at vi kommer i gang med dette arbeidet så raskt som mulig, avslutter Kjetil Drangsholt