LILLESAND: Ordfører Arne Thomassen tror det blir tidenes turistsesong i Lillesand, men er så fortvilet over parkeringssituasjonen at han nå ber folk som jobber i byen la bilen stå hjemme.

— Et godt forslag. Faktisk sykler jeg tre ganger i uken. Men mest for mosjonens skyld, sier blomsterhandler Elisabeth Realfsen, som bor på Byttingsmyr, åtte kilometer fra sentrum.

Men ordføreren er nok den første som kanskje bør innskjerpe bilbruken. Han er sjelden å se på sykkel i sentrum av Lillesand.

— Det stemmer. Jeg må skjerpe meg. Skal jeg få andre til å sykle, gå eller ta buss bør jeg også gjøre det selv, sier Arne Thomassen.

FÅ PLASSER.

På det mest hektiske anslås det at Lillesand har rundt 15.000 turister, hyttefolk, båtturister, campingturister og andre.

— Det sies at folketallet tredobles. Vi snakker om tusenvis av mennesker som er innom byen i løpet av en dag, men det finnes ingen målinger, sier fotohandler Sigmund Torjesen.

Heldigvis kommer ikke alle samtidig til sentrum og med bil. For Lillesand har bare rundt 300 tilgjengelig parkeringsplasser.

— Vi har litt få parkeringsplasser å tilby de tusenvis av turistene som strømmer til byen, sier avdelingsleder i teknisk sektor Ben Uldal.

I år lover for øvrig Ben Uldal å skilte bedre til de få parkeringsplassene som finnes.

RESERVERTE.

På papiret kan Lillesand skilte med 237 faste kommunale parkeringsplasser.

Om sommeren utvides kapasiteten med 130 plasser på Kokkenes og Brentemoen skole. I tillegg kommer 165 private parkeringsplasser.

Men de fleste private plassene er reserverte og en del av de kommunale plassene forsvinner i forbindelse med gågateåpning og arrangementer.

P-VAKT.

Nå ser Ben Uldal på muligheten til å flytte arrangementer slik at flest mulig parkeringsplasser kan beholdes.

Dessuten skal parkeringsvakten intensivere jakten på dem som synder mot parkeringstidene.

— Trafikk- og parkeringskulturen i Lillesand er ikke bra, men er blitt et lite hakk bedre etter at vi innførte parkeringsvakt, sier Ben Uldal, som mener Lillesand er vanskelig tilgjengelig med bil om sommeren.

SYKKELSTATIVER.

Også Lise Andersen i Lillesand Handelstands Forening er fortvilet over parkeringssituasjonen. Hun støtter ordførerens forslag om at de som jobber i byen bør bruke sykkel.

— Men da må vi få flere sykkelstativer rundt om i byen, sier Lise Andersen.