KRISTIANSAND: Dommen er en fellesstraff med den siste alvorlige dommen mot 40-åringen. 19. februar i år ble han dømt til åtte måneders ubetinget fengsel for blant annet ran, vold og forsøk på utpressing mot en mann i Vennesla i 2005. Aktor nedla i forrige uke påstand om fem måneders fengsel for volden og utpressingen mot Søgne-mannen i en leilighet i Songdalen 1. mars 2005. Kristiansand tingrett fant det naturlig å plusse to måneder på straffen fra februar, til ti måneders fengsel til sammen for Bandidos-mannen.

Han er tidligere dømt i 2005 til to år og to måneders fengsel for alvorlig narkotikakriminalitet. Denne dommen har han sonet.

POLITINEDERLAG. Politiets teori om et organisert og planlagt Bandidos-oppgjør med flere aktører som skal ha banket løs på 31-åringen med påfølgende trusler og «innkreving» av en videoprosjektor som «betaling», ble ikke funnet bevist av tingretten.

I dommen heter det at de sentrale tiltalte personene knyttet til Bandidos-miljøet, kan ha samkjørt forklaringene sine før rettsmøtet. Men politiets teori og bevisene som skulle støtte opp om dette, holdt ikke i retten.

31-åringen som ble banket opp, blir i retten beskrevet både som langfingret og løgnaktig.

Samtidig tror tingretten på de sentrale punktene i forklaringen hans –nemlig at han ble slått flere ganger og truet for verdier.

31-åringens troverdighet og anmeldelse av sentrale folk i Bandidos-miljøet beskrives slik av tingretten:

EKSTREMSPORT. – Ved anmeldelsen har han kompromittert personer i et miljø med lav toleransegrense og som erfaringsmessig markerer fysisk bastant når slike grenser overskrides. Det medfører således en helsemessig risiko å forklare seg slik han har gjort.

– Risikoen for alvorlige represalier er betydelig større dersom han har utfordret flere i miljøet ved å fremsette alvorlige anklager som er uten rot i virkeligheten. At han med åpne øyne ville ta sjansen på å begi seg inn i en slik ekstremsport, er han neppe dumdristig eller dum nok til, skriver tingretten.

Bandidos-mannen (40) har erkjent at han slo 31-åringen to ganger da han konfronterte ham med å gjøre opp for seg for tyveriet av samboerens filofax. Samtidig er det funnet bevist at 40-åringen ila Søgne-mannen en «bot» på 100.000 kroner for tort og svie. Første avdrag på lånet ble «betalt» ved at Søgne-mannen gav fra seg en videoprosjektor til en verdi av 30.000 kroner, som han selv hadde stjålet. Dette benektet Bandidos-mannen, men han ble ikke trodd.

EN FRIFUNNET. Tre andre stod tiltalt sammen med 40-åringen. De fikk mindre straffer for mindre forhold:

En 24 år gammel danske som i følge opplysninger fra Bandidos er prøvemedlem i klubben i Kristiansand, ble frifunnet for tilknytningen til oppgjøret mot Søgne-mannen. Han ble imidlertid dømt til 45 dagers betinget fengsel for en annen voldsepisode utenfor Bakgården i februar 2005. De to andre – en 35-åring fra Songdalen og en 27-åring fra Søgne – er i følge Bandidos-kilder bare «venner».

35-åringen ble dømt til 45 dagers betinget fengsel for å ha hentet den omtalte videoprosjektoren, i tillegg til promillekjøring og amfetaminbruk.

27-åringen fra Søgne ble blankt frifunnet for å ha medvirket til volden og ha fraktet videoprosjektøren.