KRISTIANSAND: Kontrollene var en del av en landsomfattende kampanje i regi av Statens vegvesen. Totalt 1839 bilister ble stoppet og kontrollert.

— Vi er fornøyd. Men vi hadde jo håpet at alle kunne bruke bilbelte, slik at vi bare behøvde å kikke. Vi er ikke ute etter å skrive flest gebyr, sier overingeniør ved Kristiansand trafikkstasjon, Kåre Simonsen, til fvn.no.

- Ikke pene tall

Mandag ble det gjennomført kontroller i Farsund og Lyngdal på dagtid, samt på Vesterveien i Kristiansand om kvelden. I Farsund og Lyngdal ble 800 bilførere stoppet. 11 gebyr på 750 kroner ble skrevet ut, alle til bilførere som er over 25 år. I Kristiansand ble 551 biler kontrollert. Totalt 35 gebyr ble skrevet ut.

— Tallene fra Vesterveien er ikke pene. Men alt i alt er resultatene ikke så galne. De viser at de aller fleste skjønner viktigheten av å bruke bilbelte. Men det er en liten prosent som ikke bruker belte, og vi må få dem til å skjønne at det er nødvendig. Det er nok noen som har problemer med å huske beltet, men vi har også en del gjengangere, sier Simonsen.

Tirsdag kveld gjennomførte Statens vegvesen i samarbeid med Utrykningspolitiet kontroller i Kvinesdal og Flekkefjord. Der ble 356 biler kontrollert, og åtte gebyr ble skrevet ut. Samme kveld ble det også gjennomført en kontroll på Grim i Kristiansand, hvor 132 biler ble stoppet. 14 ble ilagt gebyr.

Toåring uten belte

Det verste tilfellet var ifølge Simonsen en far som ble stoppet i Setesdalsveien med et to år gammel barn i baksetet. Verken faren eller barnet var sikret på noen måte, og mannen måtte dermed ut med 1500 kroner.

— Han forklarte at han ikke visste om de nye barnesikringsreglene, som kom for et år siden. De hadde barnesikringsutstyr, men disse lå i den andre bilen, forteller Simonsen, som mener at bilførere snart må få øynene opp for nødvendigheten av bilbelte.

— Vi kommer borti flere meningsløse dødsfall. Vi ser flere eksempler hvor folk kunne ha overlevd, sier han.