Amund Hestsveen Foto: Amund Hestsveen

KRISTIANSAND: — Jeg undersøkte hele Prestebekken fra E 18 opp til der bekken nesten har tørka ut, forteller Eirik Lindekleiv Haugland (13) fra Kongsgård.

Han syntes det var noe rart med fiskene, og hentet flere av dem opp fra bekken. Han reagerte på at de døde fiskene er helt svarte over hodet, skjell og skinn er skrellet av på sidene, og øynene er helt svarte.

— Ovenfor brua på Jegersbergsveien var det levende fisk, nedenfor lukta det sterkt kloakk, forteller han til fvn.no.

Flere forbipasserende har fredag ettermiddag ringt fvn.no og fortalt om at store mengder død ørret ligger i bekken. Politiet har også vært på stedet.

— Patruljen gikk fra gartneriet til kirken og meldte om at det var unormalt mye død fisk der, sier operasjonsleder Arne Arnesen i Agder politidistrikt til fvn.no.

Det var ved 13.30-tiden i dag det ble varslet om død ørret i området mellom E18 og nordover mot Oddernes kirkegård. Representanter for parkvesenet, miljøvernenheten i Kristiansand kommune og brannvesenet rykket ut og fant både stor og liten ørret som lå død i bekken.

Naturforvalter Trond Johanson ser svært alvorlig på saken. Han opplyser at det ble tatt vannprøver på fire forskjellige steder i Prestebekken. Disse prøvene ble sammen med død fisk sendt til Agderlab for analyse.

Fvn.no har også besøkt stedet, og sett at det ligger død ørret også fra kirkegården opp mot Hestemannen ved Jegersberg. Det er svært lav vannstand i bekken. Lengre oppe i bekken, mot området der Hestemannen holder til, levde fisken i beste velgående.

— Det tyder på at forurensningen har funnet sted mellom kirkegården og E 18, sier naturforvalter Trond Johanson, som i kveld ikke hadde noen klar teori om årsaken til fiskedøden i Prestebekken. Han forteller at det luktet kloakk, men vannet var klart og så rent ut.