KRISTIANSAND: — Noen synes det bare er latterlig å spå i fremtiden. Men hvis Bibelen gir detaljbeskrivelse av hva som vil skje i de siste tider, så vil man uansett begynne å stusse, sier Alexsander Hvass (19), taler på kveldens seminar om endetiden i menigheten Antiokia. Han snakker om profetiene i Daniels bok.

— Jeg tror at jeg kommer til å oppleve at Jesus kommer tilbake, men jeg er utrolig nøye med å si at jeg ikke vet når det skjer, sier han.

Interessen for spørsmålet har vist seg å være enorm. På Fædrelandsvennens hjemmeside er det de siste to ukene skrevet 300-400 innlegg om endetiden.

Kommer snart

Situasjonen i Midtøsten, nye id-kort i USA og den teknologiske utviklingen er hendelser som gjør at mange kristne mener at Jesus snart kommer tilbake.

Blant dem er pastor Randy Briggs i Antiokia. Han nevner dyrets merke (666) som det står om i Johannes åpenbaring. Ifølge Bibelen kan man verken kjøpe eller selge uten det. Merket vil bli plassert på hånden eller i panna.

— I dag finnes det microchip-er som blir lagt under huden på folk. Og i USA vil alle amerikanere få et digitalt identifikasjonskort der du blir identifisert gjennom fingeravtrykk eller øyet, sier Briggs.

— Vi ser at det Bibelen beskriver går oppfyllelse. Det er ikke bare mulig. Det er også aktuelt, sier Briggs.

Menigheten tror at hvis de viser folk at Bibelen har rett om endetidstegn, vil de også tro på resten av Bibelen.

— Hvis de ser at det som Bibelen sier er sant, så tvinger det folk til å ta et standpunkt. Målet er at folk skal komme til bevissthet, og at de på den måten kan bli frelst, sier Alexsander Hvass.

Tabu

Kristne som har gjort endetiden til sitt spesialfelt sier de ikke er overrasket over at folk blir engasjert.

— Det er en større interesse for åndelige spørsmål nå enn det var tidligere. I tillegg har jo dette med fremtiden å gjøre, og det er folk interessert i, sier Harald Avtjern, tidligere lærer og inspektør ved Ansgar Teologiske Høyskole

Men selv om temaet engasjerer sterkt, er det likevel ikke mange menigheter eller kirker der man hører om endetiden.

— Kristne er forsiktige fordi det veldig raskt blir spekulasjoner. Men om ikke forkynnerne våger å gå inn på temaet, så er det rom for veldig mye annet, sier Avtjern.

— I dag er det vitenskapsmenn og ikke vi som snakker om dommedag. Det er nok et område vi må skjerpe oss på, sier Gunnar Jeppestøl, pastor i Filadelfia Vennesla.