KRISTIANSAND: Kvinnen, som er britisk borger, ble pågrepet og innbrakt til Kristiansand politistasjon.

— Hun fikk en bot på 10.000 kroner og ble bortvist fra landet, opplyser politiinspektør Magnus Andreassen ved Agder politidistrikt.

Han beskriver beslaget som middels stort. Den 37 år gamle kvinnen ble sendt tilbake til London med Norwegian-flyet tirsdag.

— 20 kilo er ikke veldig store mengder khat, men det er en del, sier Andreassen.

Flyplasser

Khat regnes som et sentralstimulerende narkotisk stoff, og brukes hovedsaklig av somaliere. En brukerdose er på rundt 250 gram. Ifølge regionsjef i Tollvesenet, Per Emil Wikøren, er khat et vanlig beslag på flyplasser som har gode forbindelser til Somalia.

— Khat blir stort sett bare beslaglagt på flyplasser. Dette fordi planten må være fersk for at det skal være noe rus igjen når den tygges, sier han til fvn.no.

Norwegian startet opp ny flyrute mellom Kristiansand lufthavn Kjevik og London Stansted den 2. november. Flere flyselskap flyr jevnlig mellom London og Somalias hovedstad Mogadishu, noe som ifølge Tollvesenet kan føre til flere khat-beslag på Kjevik i tiden fremover.

Vurderer flyruten

— Det blir jevnlig gjort beslag av khat i byer som har gode flyforbindelser med Somalia, deriblant London og Bordeaux, sier Wikøren.

— Betyr det at dere følger nøye med på Norwegian-flygningene?

— Vi gjør jo en risikovurdering på hvor vi til enhver tid skal sette inn folk.

Ifølge politiet er det foreløpig uklart om khaten som ble beslaglagt på Kjevik søndag var ment for markedet i Kristiansand.