KRISTIANSAND: I over ett år har initativtaker til charterturen, Rune Kallevik (40) fra Kristiansand, planlagt togturen til KFUK-KFUMs landsleir, "Røros 06". 924 speidere, hvorav omkring 300 fra 15 speidergrupper fra Agder, får plass på toget. De resterende 600 speiderne kommer fra Rogaland.

— Nå er vi klare for avgang, sier Kallevik fra perrongen på Kristiansand stasjon. Toget skal nå kobles sammen med vognene fra Stavanger på Langemyr, og så begynner turen gjennom natten inn mot hovedstaden og videre til Røros i morgen tidlig.

Fullbooket

— Toget starter fra Stavanger, og er helt fullbooket, med unntak av tre sitteplasser.

— Men de må vi også ha ledige, i tilfelle noe blir syke, sier Kallevik. Han er tidligere kretsleder for KM-speiderne i Kristiansand, er nå gruppeleder i Gimle, og blir nostalgisk på vegne av vognsettet som er leid inn.

— Vognmateriellet vi har chartret er av god gammel årgang, og minner fra togturen vi hadde til en leir i 1977 strømmet på da jeg gikk og nummererte vognene på dagen i dag.

12 timers tur

Går alt bra, kan i underkant av tusen speidere hoppe ned på perrongen i Røros lørdag klokken 13.05, nesten nøyaktig tolv timer etter avgang fra Kristiansand.

Prismessig kommer speiderne også godt ut av det: Agder-speiderne som går ombord i Kristiansand betaler bare 300 kroner tur/retur Røros.

– Er det et langt tog?

– Ja, det er totalt 14 vogner pluss lokomotiv og godsvogn. Det er imidlertid mulig det vil bli problemer med vogn 9, den er nemlig merket med «stillevogn,» men det gjenstår nå å se, smiler speiderlederen.

Baden Powell

Er det så i Lord Baden Powells ånd å chartre et tog? Vi må nesten spørre.

— Så absolutt, mener Kallevik. Et tog er både trivelig og sikker transport, og veldig sosialt. Baden Powell hadde helt sikkert slengt seg med, om han da ikke hadde valgt å ri på hest, eller sykle.

Men togsjefen er litt bekymret for temperaturen, Røros er jo ikke akkurat Syden.

— Det var minus to grader i forrige uke der oppe. Så i kveld har jeg stått i bare shortsen i kveldsvarmen hjemme på Kongsgård og pakket ned lue, votter og solkrem.

Les også: Gimlespeidere i stillevogna