LILLESAND: — Da jeg så båten vår etter ulykken, kunne jeg ikke skjønne hvordan vi hadde overlevd. Den var helt kondemnert, sier Sissel Høibo.

Fædrelandsvennen var i går med Høibo til Lille Bjørnholmen ved Gamle Hellesund. Det var der hun og ektemannen Arild ble truffet av Christian Thommessens båt 29. juli i fjor. Båten ble helt ødelagt og Arild Høibo ble slått bevisstløs i sammenstøtet.

— Når jeg ser dette stedet igjen tenker jeg bare at jeg er glad jeg ikke er skadet. I hvert fall når du tenker på alle de ulykkene som har vært på sjøen, sier Høibo.

Idyllen brutt

Sissel Høibo har hytte i Gamle Hellesund. Bare 300 meter fra der hun og mannen ble truffet av Thommessens båt. Her er det ikke lenger like idyllisk som det en gang var.

— Det er helt vilt. Før var det hyggelig her ute i skjærgården, men nå er det så mange uerfarne båtførere at det er helt skummelt. De skal bare ha raskest mulig båt. Det er et mirakel at ikke flere har blitt skadet, sier Høibo. I likhet med politi, redningsselskap og forsikringsselskap, frykter hun nå en ny ulykkessommer på sjøen.

— Utviklingen er forferdelig skummel når alle kjøper båt og drar ut på sjøen. Og når alt dreier seg om fart, sier Høibo.

Christian Thommessen kjørte med promille da båten hans traff ekteparet. Men Høibo tror ikke alkohol er det største problemet.

— Det største problemet er farten. Uten den høye farten hadde det ikke blitt noe av mange av ulykkene, sier hun.

Uerfarne

Både Høibo og ektemannen slapp uskadet fra påkjørselen i fjor sommer. Selv mener hun det er et under.

— Jeg er ikke dypt religiøs, men jeg fikk nesten følelsen av at det var noe som beskyttet meg, sier hun.

Etter all villmannskjøringen i området er hun blitt svært skeptisk til å kjøre etter det har blitt mørkt. Hun legger heller ikke ut i kajakk bortsett fra grytidlig på morgenen. Hun ber folk være ekstra på vakt mot alle uerfarne og uansvarlige båtførere.

— De som skal sitte på i en båt, må tenke seg nøye om. De må forsikre seg om at båtføreren har erfaring. Hvis ikke kan det bli skjebnesvangert.