KRISTIANSAND: — Han erkjenner ikke straffskyld, men har samtykket i fengslingsbegjæringen, sier 28-åringens forsvarer Lill Vassbotnen.

Grimstad-mannen ble i Aust-Agder tingrett i Arendal varetektsfengslet for fire uker med full isolasjon i 14 dager, siktet for overlagt drap.

— Siktelsen har blitt utvidet fra mordbrann til overlagt drap på bakgrunn av nye opplysninger som har kommet fram i løpet av dagen, sier politiadvokat Ernst-Ragnar Pfaff.

Gravid kjæreste siktet

Mannens 24-årige gravide kjæreste er nå siktet for medvirkning til mordbrann. I går kveld var hun ennå ikke konfrontert med siktelsen.

— Jeg vil ikke gi noen kommentar på nåværende tidspunkt, sier hennes forsvarer, Bjørn Rener-Larsen.

Kvinnen risikerer i likhet med Grimstad-mannen 21 års fengsel. Minste strafferamme for medvirkning til mordbrann er fem år.

— At en av de siktede skal være gravid, vil ikke ha noen innvirkning på tiltale, siktelse eller domfellelse. Det kan ha betydning for straffeutmålingen, men ikke i nevneverdig grad gitt siktelsens alvorlige karakter, sier advokat Harald Stabell.

- Blid jente

En barndomsvenn av kvinnen som Fædrelandsvennen har vært i kontakt med, er sjokkert over siktelsen.

— Jeg så henne siste gang på fredag. Da var hun blid og fornøyd som alltid. Hvordan hun har klart å rote seg opp i de folkene der, aner jeg ikke. Nå er jeg bare skuffet, spesielt med tanke på at hun skal ha unge, sier vennen.

Ifølge forsvarer Rener-Larsen har kvinnen i liten grad vært innblandet i kriminelle handlinger før. Hun var opprinnelig mistenkt for å ha gitt kjæresten falskt alibi. I morgen fremstilles hun for varetektsfengsling.

- Unik siktelse

— Overlagt drap på to personer ved brann er ganske unikt. Jeg kan ikke huske en slik siktelse i norsk rettshistorie, sier Harald Stabell, som er leder av Advokatforeningens strafferettsutvalg.

Han vil ikke spekulere i om de to mennene på 24 og 25 år kan ha blitt drept på forhånd. Politiet fastholder imidlertid at dødsårsaken var kullosforgiftning.

Drept for en tusenlapp

Det var i et leilighetskompleks i Arendalsveien 3 i sentrum av Grimstad at det brant natt til søndag. Leiligheten har vært hyppig frekventert av det beryktede dopmiljøet i Grimstad. 28-åringen vedgår å ha vært i leiligheten til klokka 20.00 lørdag kveld. Ifølge politiet skal de avdøde og den siktede ha begynt å krangle samme kveld.

— Det har vært krangling om en gjenstand verdt en tusenlapp, som skal ha blitt solgt til den siktede av en av de avdøde, sier Pfaff. Han vil ikke gå inn på hva slags gjenstand det dreier seg.

— Men det dreier seg verken om narkotika eller smykker, utelukker han.

28-åringen nekter for å ha vært i nærheten av huset senere drapsnatten.

— Han sier han har vært rundt på byen den kvelden, vært innom noen puber og drukket øl, sier Pfaff.

- Brennbar væske

Politiet har tekniske funn som knytter 28-åringen til åstedet.

— En spesialtrenet hund fra Kripos var tirsdag på åstedet, og har funnet spor etter brennbar væske et sted i huset. Det dreier seg om en brennbar væske som selges over disk, sier Pfaff, som ikke vil gå inn på hvor brannen har startet.