KRISTIANSAND: På tross av at Vest-Agder hadde en god vassføring i sommer, ble ikke fiskesesongen like god som forventet. De lave fangstallene gir en god grunn til bekymring, skriver Direktoratet for naturforvaltning i en pressemelding.

Verst går det med smålaksen. Mange fiskere i Vest-Agder skal ha fanget laks som veier under ett kilo. For å bekjempe problemet har Fylkesmannen i Vest-Agder oppfordret fiskerne til å slippe ut hunnlaksen .

Forskjellige teorier

Det er ulike teorier til hvorfor laksefisket har gått så dårlig i år i forhold til i fjor. For sjølaksefisket har det også vært et dårlig år. En grunn til dette kan være ugunstige værforhold med sterk strøm langs kysten i Aust-Agder. Dette skal ha ført til dårlig fangsteffektivitet, samt mye tang og drivgods, skriver Direktoratet for naturforvaltning.

Aust-Agder har også rapportert om mindre andel smålaks enn tidligere år, men denne skal ha vært økende i løpet av sesongen. Generelt har laksefangsten i elvene vært mindre enn forventet. Det var ventet ny rekord i Tovdalselva, men det skjedde altså ikke. Ifølge rapporter skal årets fangst i Aust-Agder ha vært lavere enn gjennomsnittet av de fem siste årene.

Liten fangst

Tall fra laksefisk.no viser at det totalt er blitt fanget cirka 14 tonn laks denne høsten. Denne sammenlagte vekten kommer fra Tovdalselva, Audna, Otra, Mandalselva og Kvina. Ifølge rapporten til Direktoratet for naturforvaltning er denne vekten under halvparten av fjorårets fangst.

Så langt har det blitt fanget 1969 laks i Otra i år, ifølge laksefisk.no. Den totale vekten er på 5.6 tonn. I 2006 ble det registrert 4954 laks som ble fanget i Otra, og den totale vekten var da på 10.6 tonn.

Laksefangsten har også blitt halvert i Mandal. I år har det blitt fanget 1846 laks i Mandalselva, noe som gir en sammenlagt vekt på 5,8 tonn. I fjor ble det fanget 5256 laks, mens den totale vekten kom på 12,0 tonn.

Laksefisket begynner rundt 1. juni og varer til cirka 15. september.