GRIMSTAD: Så fort Pål Eide ble klar over at sønnen var mistenkt for mordbrannen i Grimstad i juli, hvor to personer omkom, ba han politiet og sønnens forsvarer formidle videre til sønnen at han måtte fortelle sannheten. 28 år gamle Pål Christian Eide har tilstått å ha tent på huset, og er siktet for overlagt drap samt mordbrann. Hans 24 år gamle gravide kjæreste har tilstått medvirkning.

— Da jeg fikk vite at sønnen min var knyttet til brannstiftelsen i Grimstad der to personer omkom, var det selvsagt et forferdelig sjokk. Det gjorde vondt, og jeg er fortsatt inne i en sorgprosess på grunn av dette. Det er verst for familien til de to ofrene, og min sorg går først og fremst mot dem som ble fratatt livet på denne måten, sier Pål Eide til Agderposten.

Til aksjon

Sønnen har i flere år vært narkoman, og advokaten meddeler overfor avisen at han har kjent problemene på kroppen i mange år. Nå har han sammen med Henry Rosseland, Irene Solheim og Jack Andersson dannet et interimsstyre for å blåse nytt liv i «Norsk Tiltaksaksjon mot Narkotika», ifølge Agderposten.

— Når vi nå sammen ønsker å blåse liv i den aksjonen, er utgangspunktet at vi skal bygge videre på en idé som ble utviklet av Henry i 2002, sier Pål Eide.

Henry Rosseland har i nesten 30 år kjempet mot byråkratiet og politikere for å få et bedre behandlingstilbud for narkomane. Han har selv en sønn som har vært narkoman, og mener tvangsbehandling er det beste.

- Må lytte til foreldre

Rosseland er glad for å ha fått advokat Pål Eide med på laget.

— Det betyr utrolig mye. Han har erfaring og kompetanse som er viktig når vi nå skal bygge opp en forening med et ideelt formål. Vi jobber alle på dugnad, sier han.

Foreningen understreker at myndighetene må lytte til foreldre, uavhengig om den narkomane er over eller under 18 år.

— Slik er det ikke i dag. Dersom den narkomane er over 18 år, får ikke foreldrene noe informasjon. Det har vært ødeleggende for mange familier, uttaler interimsstyret.

Søvnløse netter

— For det første skal vi jobbe for pålagt behandling både med hensyn til å få mange flere institusjonsplasser, samt effektive lovbestemmelser. Målet er at de erfaringer Henry Rosseland har, som far til en narkoman, om hvor vanskelig det er å få til tvangsbehandling, virkelig blir lyttet til. Det er et meget viktig bidrag i narkotikadebatten, sier Pål Eide, som innrømmer at det oppleves tøft å gå ut offentlig med at sønnen er siktet for mordbrannen.

— Jeg vet ikke hvor mange søvnløse netter jeg har hatt opp gjennom årene på grunn av narkotikamisbruket til sønnen min. Men da jeg fikk vite om brannstiftelsen, var det som om livet ramlet helt sammen. Jeg måtte komme meg vekk en stund, og flyktet fra Grimstad, sier advokaten.