KRISTIANSAND: Da må i så fall økonomien til selskapet bli betydelig bedre enn den er i dag. Det går fram av en økonomisk analyse som Kristiansand kommune har gjort av stiftelsen.

— Den har synliggjort at de med de inntektene de har i dag, ikke har økonomi til å betjene lånene sine, sa rådmann Tor Sommerseth da kommunalutvalget ble informert om saken i går.

I sommer fikk Fullriggeren Sørlandet 8,5 millioner i lån fra kommunen for å makte alle utgiftene stiftelsen har hatt til restaurering. Fra før hadde den fått et lån på fem millioner fra Kristiansand kommune.

Pengene tilbake

Ifølge analysen til kommunen vil ikke problemene komme før i 2009. Det er da stiftelsen skal begynne å betale avdrag. Enda verre blir det i 2010. Da skal nemlig stiftelsen begynne å betale fullt avdrag.

Kommunen har gått gjennom regnskapene for de siste årene samt budsjettet for neste år. Konklusjonen er altså at betalingsevnen til stiftelsen bare vil bli verre.

Til tross for de dystre utsiktene er stiftelsens direktør, Leif Brestrup, optimistisk. Han håper nemlig at statlige og kommunale midler skal berge Fullriggeren Sørlandet.

Brestrup satser på å få 3,8 mill i støtte fra kultur- og kirkedepartementet.

— Får vi ikke det, ser det verre ut, men jeg regner med å få de pengene, sier han.

I tillegg vil stiftelsen søke om at fem millioner av lånet fra Kristiansand kommune blir gjort om til tilskudd.

Brestrup peker også på at da kommunen overtok ansvaret for skipet, var det en forutsetning at utgiftene skulle deles mellom stat og kommune. Det mener han ikke har skjedd. I 2007 får fullriggeren 3,5 millioner fra staten og 1,3 fra kommunen og fylkeskommunen.

— Hadde kommunen fulgt opp dette, hadde det ikke vært behov for noe lån heller, sier Brestrup.

Mer støtte

Foreløpig er politikerne i Kristiansand bare informert om de dårlige utsiktene til fullriggeren. De har ikke tatt stilling til om tilskuddene skal økes.

Ordfører Per Sigurd Sørensen er også styreleder for stiftelsen. Han sier at jobben nå blir å øke inntektene fra Fullriggeren Sørlandet.

— Utfordringen nå er å skape større aktivitet i en større del av året, sier han.

— Men hvis de ikke øker, vil det kreve mer tilskudd, sier Sørensen.