Les mer om storaksjonen her

KRISTIANSAND: Ifølge seniorinspektør Alf Helgeland i Arbeidstilsynet er denne byggeplassen den verste av alle de 52 som ble kontrollert under storaksjonen mot mindre byggeplasser tirsdag.

— Det var det groveste tilfellet. De brukte løfteutstyr som ikke var sertifisert og jobbet på taket uten sikring, sier Helgeland til fvn.no.

Dermed ble plassen straks stengt.

Det to etasjer høye bygget, som tidligere var Forsvarets tidligere proviantlager og kalles «Provianten», har blant annet et takparti mot øst som er svært bratt. Her er det påbegynt arbeid (se bildet over).

Arbeiderne har imidlertid så langt overholdt arbeidsforbudet. Da fvn.no var på stedet onsdag formiddag, var det ikke en sjel å se.

- Dårlig med arbeidskontrakter Byggeplassen i Østerveien var én av fire arbeidsplasser som ble stengt umiddelbart da det ble aksjonert mot dem tirsdag. De tre andre byggeplassene ligger på Flekkerøy, Sødal og i Vågsbygd.

Ytterligere ni byggeplasser i kristiansandsområdet fikk kritikk for alvorlige brudd på arbeids- og sikkerhetsmessige forhold. Her ble det gitt pålegg om at områdene måtte sikres umiddelbart.

Tre av disse arbeidsplassene fikk pålegg om å dokumentere lønns- og arbeidsforhold til Arbeidstilsynet innen en uke. Inntil dokumentasjonen foreligger, får arbeiderne forbud mot å jobbe.

— Det var dårlig med arbeidskontrakter, og i flere tilfeller ble lønnen utbetalt kontant, sier Helgeland.

- Ikke samme forståelse Videre forteller Alf Helgeland at de kontrollerte byggeplassene stort sett dreiet seg om renovering av hus. På de fleste slike byggeplasser blir det leid inn arbeidskraft fra Polen, mener Helgeland.

Og han er ikke imponert over arbeidsforholdene de utenlandske arbeiderne har.

— Der det er leid inn utenlandsk arbeidskraft er det generelt dårlige forhold. De har ikke samme forståelse av regelverket som oss, sier Alf Helgeland.

TOMT: Arbeiderne i Østerveien overholdt arbeidsstoppet onsdag. Foto: Monika B. Birkeland