KRISTIANSAND: Midt på dagen i går fødte sjimpansen Jane en unge i Dyreparken. Dermed er Julius blitt far i en alder av 41 år - ti år etter forrige gang.

Fra før har Jane og Julius ungen Yr, som nå er 10 år gammel. Julius er også far til Julius Junior (18 år).

– Det er veldig gøy at Jane har fått unge. En slik fødsel virker positivt på hele flokken. Det kommer til å skje mye gøy fremover nå som de får en liten unge å stelle med. Det står bra til med både Jane og den lille ungen, sier biolog Helene Axelsen.

Vet ikke kjønnet

– Vi har ikke sette hvilket kjønn ungen har enda. Jane holder ungen tett inntil seg og passer godt på, så det har ikke vært mulig å se.

Dyrepasserne har lenge visst at Jane var drektig, og at Julius er faren.

– Vi trodde ikke at Jane var så langt på vei som hun tydeligvis var, derfor kom fødselen litt overraskende på oss, sier Axelsen.

Julius, Jane og deres førstefødte Yr. Foto: Dyreparken
Julius i yngre dager. Kanskje ligner den lille på sin kjendis-far. Foto: Arild Jakobsen

Mor Jane er 21 år gammel (født 17. november 1999), mens far Julius er 41 år gammel (født 26. desember 1979).

Når hunnene kommer i brunst er det lederen i flokken som får parre seg med henne. Hunnen går drektig i 8 måneder og får som regel én unge. Når ungen blir født er den like hjelpeløs som et menneskebarn. De har en lang barndom hvor de lærer det de trenger av moren og de andre sjimpansene i flokken ved å se på dem og kopiere dem.

Truet art

Ungen mates, bæres og stelles av moren til den er 3-4 år gammel. Hunner blir kjønnsmodne når de er 10-11 år gamle, hanner når de er rundt 13 år. Hunnen får som regel den første ungen når hun er 14-15 år. Deretter ca. hvert 5-6 år.

Sjimpansene er dessverre sterkt truet på IUCNs rødliste.

Hovedtruslene er ødeleggelse av leveområdene, jakt, fangst og salg som kjæledyr. På 1900-tallet var det ca. to millioner sjimpanser i verden. I dag er det bare 170.000 - 300.000 sjimpanser igjen. En av underartene er vestafrikansk sjimpanse. En gentest bekreftet i 2018 at Julius er en renraset vestafrikansk sjimpanse, noe som gjør ham svært ettertraktet i bevaringsøyemed.

Sjimpansene i Dyreparken er del av et internasjonalt bevaringsprogram i verdens dyreparker. Målet er å ha en sunn bestand med sjimpanser i verdens dyreparker som en reserve for fremtiden.