– Det at Jan Helge Andersen har status som siktet, er en automatisk konsekvens av at det er gjennomført en begrenset ransaking hos ham, som ledd i etterforskningen av sakskomplekset, skriver statsadvokatene Johan Øverberg og Andreas Schei ved Oslo statsadvokatembeter i en epost til VG.

Den nye siktelsen mot Andersen omfatter drap på Lena Sløgedal Paulsen, får Fædrelandsvennen bekreftet.

Det var NRK og Nettavisen som skrev om dette først.

Jan Helge Andersen ble i utgangspunktet bare dømt for drapet på Stine Sofie Sørstrønen (8). Han ble dømt til 19 års fengsel for drapet.

Venter på DNA-svar

Advokat Svein Holden, som representerer Andersen, sier til Fædrelandsvennen at hans klient ble kjent med siktelsen i det siste avhøret med politiet i juni.

– Vi opplever siktelsen som en konsekvens av ransakelsene, sier Holden, som ikke ønsker å si hvordan Andersen reagerte på siktelsen.

– Hva skjer videre nå?

– Det viktigste blir å vente på svarene i de siste DNA-undersøkelsene, sier Holden.

To hemmelige ransakelser

Fædrelandsvennen har fått bekreftet at politiet i Oslo har gjennomført tre ransakelser i hjemmet til Andersen i 2022; 27. januar, 7. mars og 20. juni. De to første var hemmelige, mens Andersen fikk vite om den siste ransakelsen like etterpå.

Andersen ble siktet for drapet på Paulsen allerede før den første ransakelsen i januar, men ble ifølge advokat Holden først informert om den nye statusen under avhør i juni.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til har politiet blant annet undersøkt Andersens pc under ransakelsene.

I fjor ble det kjent at nye DNA-analyser knytter Jan Helge Andersen til overgrep mot Lena Sløgedal Paulsen. I avhør ble Andersen konfrontert med at DNA-funn knytter ham til overgrep mot begge jentene. Han fastholdt at han kun forgrep seg på en av dem, men kunne ikke helt utelukke at det var begge.

«Blackout»

Jan Helge Andersen er nå siktet for drapet på Lena Sløgedal Paulsen. Foto: Jacob J. Buchard

Andersen forklarte at han i så fall måtte ha fått en «blackout», ettersom han kun husker å ha vært borti den ene jenta.

Under rettssakene i 2001 og 2002 forklarte Andersen at Viggo Kristiansen voldtok begge jentene og tvang Andersen til å forgripe seg mot den ene.

Kristiansen ble vurdert som hovedmannen av retten og dømt til 21 års forvaring. Andersen ble dømt til 19 års fengsel.

I de nye avhørene har Jan Helge Andersen fastholdt at Kristiansen var med. Kristiansen har på sin side fastholdt at han er uskyldig.

Vil ikke kommentere

Arvid Sjødin, advokaten til Viggo Kristiansen, ønsker ikke kommentere siktelsen av Jan Helge Andersen.

– Vi ønsker ikke å kommentere den pågående etterforskningen, sier Sjødin til Fædrelandsvennen.

Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. De ble funnet to dager etter at de ble drept.

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble pågrepet i september samme år, tiltalt og senere dømt.

Andersen ble dømt for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt på Paulsen. Han ble ikke dømt for drap på Paulsen.

Andersen ble prøveløslatt i 2016 etter å ha sonet 16 år i fengsel.

Kristiansen har hele tiden hevdet at han er uskyldig. Etter fire tidligere forsøk fikk han straffesaken sin gjenåpnet 18. februar 2021. 1. juni ble han som følge av en avgjørelse i Høyesteretts ankeutvalg, løslatt etter nesten 21 år i fengsel.