KRISTIANSAND: — Folk tror de har hatt omgangssyken, men sannheten er trolig at de har vært matforgiftet. Vi har hatt uvanlig spredning av matforgiftning i hele høst, sier byveterinær Gjermund Bø ved Næringsmiddeltilsynet i Vest-Agder.I september ble 15 personer fra Kommunenes Sentralforbund og Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke syke etter en lunsj på Hotell Quality i Sørlandsparken.- Vi fant spor av Norwalk-virus i maten. Hotellets kjøkken har ikke gjort noe galt. Alt er i skjønneste orden. Vi har underskt nøye, uten å finne noe galt hos bedriften. Årsaken til smitten er rett og slett for dårlig håndhygiene - kanskje hos en ansatt, men trolig hos en eller flere av gjestene, sier Gjermund Bø.Næringsmiddeltilsynet har også konstatert matforgiftning i to private selskaper i høst.Norwalk-viruset er et tarmvirus som fører til diaré, oppkast eller store magesmerter.- Noen smittede blir ganske syke, mens andre nesten ikke merker noenting. Trolig er det de som ikke merker noe, som er de farligste til å smitte. For de beveger seg rundt i samfunnet på vanlig måte, sier Bø. Viruset kan ikke smitte gjennom luft, som vanlige omgangsyke-virus gjør. Norwalk vokser i tarmen, og kommer rett og slett ut gjennom avføringen.- Så fester det seg på hendene til folk. Ved en koldtbord-lunsj på et hotell som Quality, er det mange som tar i ei sausskje eller på en bolle i løpet av dagen. Dette er nok til at Norwalk kommer inn i maten, og dermed smitter nye mennesker, sier Bø.Skal vi greie å bryte smittekjeden, er det bare en ting å gjøre, ifølge Bø: - Vaske hendene bedre og oftere.