Merete Hodne anker «nazi»-frifinnelse til lagmannsretten

Bryne-frisør Merete Hodne anker frifinnelsen av revygruppa Løgnaslaget for utsagnet om henne som «nazifrisør» til lagmannsretten. 

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over to år gammel

Det er Hodnes advokat, Per Danielsen, som opplyser dette til Nettavisen. Opplysningen om anken kommer én måned etter at Hodne led nederlag i injuriesøksmålet i Stavanger tingrett.

Hodne krevde inntil 200.000 kroner i oppreisning fra hvert av medlemmene i revygruppa som kalte henne «nazifrisør» i sangen om «en hårsår frisør fra Bryne». Forestillingen «Løgnasevangeliet» ble sett av 25.000 personer.

Stavanger tingrett mente imidlertid at uttrykket «nazifrisør» ikke måtte oppfattes som beskyldning om at «Hodne er nazist eller har nazistiske sympatier eller holdninger.»

Hodnes advokat mener avgjørelsen er motsatt av konklusjonen samme domstol kom til under en forføyningssak i mars i fjor. Derfor må lagmannsretten rydde opp.

– Klar feil

– Stavanger tingrett har avsagt to rettsavgjørelser med motsatt innhold. Det skal ikke kunne skje, viser klar feil, og er oppsiktsvekkende, skriver advokat Per Danielsen i en epost til Nettavisen.

Bryne-frisøren ble dømt til å betale 261.825 kroner i sakskostnader til medlemmene i revylaget: Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner, Rune Andersen, Bjørn Aslaksen og Pål Mangor Kvammen. Advokat Danielsen mener rettspraksis viser at frifinnelsen av komikergruppa er i strid med gjeldende rett og med praksis fra Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Selvmotsigelse

Stavanger tingrett konkluderte i sin foreløpige midlertidige forføyning i mars i fjor med at den kunne forstå at nazibetegnelsen var egnet til at Hodne blant det store publikum kunne assosieres med nazistiske meninger. Dommen i tingretten kom imidlertid til motsatt konklusjon, og det er dette Danielsen nå angriper.

– Selvmotsigelsen skriker på opprydning i lagmannsretten. Norske domstoler skal alltid behandle like tilfeller likt, sier Danielsen.

Sangen som Løgnaslaget framførte, var inspirert av saken der Hodne ble dømt for å avvise Malika Bayan i frisørsalongen sin fordi Bayan hadde på seg hijab. I denne saken ble Hodne dømt til å betale 7.000 kroner i bot for brudd på diskrimineringsloven. Saken gikk helt til Høyesterett.

Kanskje ikke overrasket

– Det er ganske absurd at norsk rettsvesen skal bruke tid og penger på en sånn sak, sier Dag Schreiner i Løgnaslaget til Stavanger Aftenblad onsdag.

Han hadde ikke hørt om anken før avisen tok kontakt med ham, men var ikke sikker på om han var overrasket over at frisøren fra Bryne anket nederlaget fra tingretten.

– Jeg vet ikke hva jeg er. Kanskje ikke, sier Schreiner.

Publisert:

Les også

  1. Løgnaslaget frikjent

  2. Meling: - Når du stikker hodet fram, må du tåle å få en på trynet

  3. Andersen: - Dette handler først og fremst om ytringsfrihet

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Merete Hodne
  2. Løgnaslaget
  3. Bryne