For å se reportasje fra TvSør klikk på linken nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: — Vi undersøker nå om dette er noe vi har anledning til å gjøre. Drosjesjåfører som spiller på automat er et problem over hele landet, sier Flaten.

I Bergen har de nylig innført et slikt forbud, og Flaten har vært i kontakt med drosjenæringen der for å høre om de kan innføre et lignende forbud i Kristiansand.

— Problemet er at både automater og kontanter er for lett tilgjengelig for drosjesjåførene, sier Flaten.

Andre selskaper har innført lignende forbud som det Agder Taxi nå vurderer. Både i Colorline og i Bussen Trafikkseslkap har ikke de ansatte anledning til å spille på automater når de går i uniform.

  • Det gir ikke noe godt inntrykk at en ansatt står og spiller på en automat når han ellers skulle ha gjort andre ting, sier Odd Grønnberg i Color Line.

Drosjesjåfører og drosjeeiere i Kristiansand som Fædrelandsvennen har snakket med, sier de har kolleger som har fått store problemer med spillingen. Problemet har blitt så stort for enkelte at de har mistet jobb eller drosjeløyve.

— Det ligger noen drosjeløyver i disse automatene, sier Erling Solheim, tillitsvalgt Agder Taxi.

Han tror ikke spillingen skyldes at drosjesjåfører er mer glade i spill enn andre.

— Jeg tror ikke drosjesjåfører er mer disponert for å spille på automater enn det andre er. Men drosjesjåfører har større tilgang til automater enn andre yrkesgrupper og de har alltid penger tilgjengelig. Dessuten har de en del ventetid på steder der disse automatene står og blinker og lokker, sier Solheim.

Og automatene er over alt.

— Bare på en liten bensinstasjon har du jo tre automater, sier Steinar Medema, drosjeeier i Kristiansand og leder i fylkeslaget til Norges Taxiforbund.

Han sier at drosjeeiere har blitt mer bevisste på problemet etter at spilleavhengighet har fått større oppmerksomhet generelt i samfunnet.

Drosjesjåfører er ikke den eneste yrkesgruppen som er ekstra utsatt for å bli spilleavhengige. Også sjåfører i andre bransjer, ansatte på utenlandsfergene og folk som sitter mye framfor PC-en er overrepresentert blant de spilleavhengige i Kristiansand.

— Jo større tilgjengeligheten til automatene er, desto større er sjansen for å bli avhengig, sier Ivor Høy. Han jobber med spilleavhengige på Ruspoliklinikken i Kristiansand.

Han har sett sjåfører, fergemannskap, ansatte på bensinstasjoner og selgere få problemer på jobben fordi spillingen har tatt overhånd.

Ivor Høy sier at store deler av arbeidsdagen kan gå tapt når ansatte får problemer med pengespill.

— En undersøkelse fra USA viser at mellom 30 og 40 prosent av arbeidskraften går tapt hos de som er spilleavhengige. De bruker mye tid på å skaffe seg penger, de kommer i psykisk ubalanse og risikerer å bli sykmeldt.

For noen går det så langt at de gjør seg til kriminelle for å finansiere spillegjeld.

— Det er lett å komme i en gjeldssituasjon. Det er ikke bra når du har en jobb der du er avhengig av tillit, sier Høy.

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.