LILLESAND: — Familien Smedvig kan ikke uten videre regne med å få bygge ny hytte i strandsonen på Fjelldalsøy. Det skal mye til å få dispensasjon for bygging av ny hytte i 100- meters beltet, sier byggesaksleder Øyvind Fiskå.Shippingmannen eier selv et vakkert landsted på naboeiendommen på Fjelldalsøy i Lillesand. Tomten han nå ønsker å bygge ut med lekker, arkitekttegnet hytte til datteren, kjøpte han for to år siden av familien Kragh. Han betalte 3,5 millioner kroner for den 7,2 mål store og ubebygde strandeiendommen.Smedvig og nabo Jon Ledaal delte den gang den 13 mål store eiendommen seg imellom.Katta i sekken?

Mye tyder imidlertid på at naboen gjorde en langt bedre handel enn shippingmannen Peter Smedvig, i alle fall om begge gikk med planer om å sikre seg flere hytter i Blindleia.På den seks mål store eiendommen Jon Ledaal kjøpte sto det nemlig en enkel gammel hytte fra før. Nå har han fått grønt lys for å rive og sette opp ny og større hytte på samme stedet, helt nede i sjøkanten.På eiendommen Peter Smedvig kjøpte sto det bare en liten bu, og dermed møter han motstand når han nå ønsker å bygge nytt landsted til datteren. Lillesand kommune har gjort det klart at Smedvig ikke uten videre kan regne med å få bygge ny hytte på eiendommen.Heller ikke fylkeskommunen anbefaler bygging i strandsonen på Fjelldalsøy. De mener tomten skiller seg ut med attraktive naturkvaliteter for allment, sjøbasert friluftsliv. Og mener tomten danner en «luke» i en rad utparsellerte teiger med fritidsbebyggelse på den populære ferieøya.Shippingmannen Peter Smedvig er lite glad for avslaget og har klaget saken inn for Lillesand kommune og fylkesmyndighetene. Saken kommer opp for det nyvalgte forvaltningsutvalget i løpet av kort tid.Ber for Smedvig

Også Smedvig's arkitekt, landskjente Birger Lambertz-Nilssen har engasjert seg i byggesaken. Lambertz-Nilssen har blant annet skrevet brev til Lillesand kommune og gjør det klart at han synes avslaget er lite relevant.Han mener Smedvig bør få bygge landstedet han har planlagt til datteren og mener det er galt av kommunen å avslå søknaden ut fra konsekvens-hensyn.-Begrunnelsen kan ikke være tungtveiende. For Smedvig synes det vesentlig at allmenne interesser er sikret ved at den nye hytta er trukket bak vegetasjonen slik at terrenget fra sjøsiden blir best mulig bevart. Vi vil anmode kommunen å legge vekt på den reelle situasjon, ikke på miljøavdelingens prinsipielle tilråding som antas å være preget av presedenshensyn, mener Birger Lambertz-Nilssen.- Det finnes ikke mening i å hevde at eiendommen har attraktive naturkvaliteter for allmennheten. Tomten ligger utsatt til og blir ikke benyttet av båtfolket, som finner ly og lune havner på de omkringliggende øyene og deler av fastlandet. Tomten har aldri hatt noen bruksverdi for allmennheten, mener han.