KRISTIANSAND: Etter det Fædrelandsvennen erfarer, har ikke firmaet Sjuve Ship AS betalingsevne til å foreta seg noe i Ålefjærfjorden.— Kommunen må bare handle, og det må skje fort, sier havnedirektør Odd A. Salvesen.Han opplyser at det er kommunen som etter forurensningsloven har ansvar for å rydde opp, dersom ikke skipets eier kan finansiere operasjonen. Arbeidet med budsjett for Ålefjær-oppryddingen starter nå.- Oppryddingen er en svær jobb. Det kommer ikke under et millionbeløp, det er helt sikkert, sier havnedirektøren.Penger fra SFT?

Forslaget til budsjett vil bli oversendt Statens forurensningstilsyn (SFT) med håp om at staten vil stille som økonomisk garantist for miljøaksjonen.- I enkelte tilfeller med akutt forurensning blir det gitt garanti. Deretter må kommunen søke utgiftene dekket av skadevolder. Dersom ikke beløpet blir inndrevet, kan statens garanti trå i kraft, forteller seksjonssjef Ottar Longva i SFT.Han vil ikke spå om denne operasjonen er av en slik karakter at staten skal betale.Sjuve Ship AS har fått pålegg om å rydde opp innen to uker. Hvis ikke kan firmaet vente en bot på 250.000 kroner og politianmeldelse fra Fylkesmannen for brudd på forurensningsloven.I går befarte havnedirektøren skipene sammen med kommunen. Skipene inneholder minst ti tonn spesialavfall - for en stor del olje. Den mest sannsynlige løsningen er først å taue dem inn til Hunsfoskaia innerst i fjorden.Inn til dokka

— Vi vil anbefale å ta dem inn dit, fjerne avfallet og rengjøre tankene. Deretter vil de trolig bli tatt inn i dokka og kuttet opp til skrapjern, forteller Odd A. Salvesen.Ifølge Salvesen har ikke Sjuve Ship AS søkt om opplagstillatelse for de to fartøyene - noe firmaet var pliktig til da de ble plassert i fjorden for fire år siden. Firmaet skal bare ha inngått en avtale med grunneier.Havnedirektøren var forbauset over synet som møtte ham på stedet i går, og mener fortøyningen var under enhver kritikk. Han anser det likevel som forsvarlig å taue fartøyene inn til byen.Miljøvernsjef Øystein Holvik i kommunen vil trolig bli leder for oppryddingsaksjonen, men var ikke tilgjengelig for kommentar i går. Hans Jørgen Sjuve var heller ikke innenfor rekkevidde.