MANDAL: — Hun klarte å redde den to år gamle datteren sin. Mannen ligger hardt skadet på sykehus, og sønnen er fortsatt savnet, forteller Truls Sveindal fra Mandal, morfar til den savnede gutten.

Truls og kona Mary Sveindal kjenner en bunnløs fortvilelse der de sitter hjemme i Mandal, ute av stand til å hjelpe datteren deres og hennes familie, som er på ferie i Phuket i Thailand.

— Situasjonen deres akkurat nå er ubeskrivelig. Datteren vår sitter ved mannens seng på et sykehus i Phuket med den to år gamle datteren på armen, ute av stand til å lete etter sønnen sin, forteller Truls og Mary.

— Vi må bare holde fast ved håpet om at han har klart seg. Det er ikke annet å gjøre, sier Truls lavmælt.

En bekjent som familien ferierte sammen med, saumfarte i går lokale sykehus på jakt etter den seks år gamle gutten Theodor.

Uvirkelig

Kun to ganger i løpet av det siste døgnet har datteren klart å komme gjennom et overbelastet telefonnett til foreldrene sine i Mandal. Beskrivelsene hun gir er uvirkelige.

— Hun sitter på et sykehus som flommer over av døde og skadede mennesker. Hun forteller at lik bæres forbi henne ustanselig. Selv sitter hun bare i bikinien sin. Alle familiens eiendeler forsvant i flodbølgen, klær, lommebøker, mobiltelefon pass, og kort.

Truls forteller at datteren har fått låne en mobiltelefon de to gangene hun har ringt. Den siste gangen fortalte hun at hun snart skulle få låne en genser fra sykehusets personale, forteller Truls.

Trines svenske ektemann, Patrick, ligger på sykehuset med indre skader. Ifølge Truls er han bevisst. Paret og deres to barn er bosatt i Stockholm, og er på en 14 dagers juleferie i Thailand.

Spiste frokost

På en dårlig telefonlinje har ekteparet Truls og Mary fått beskrevet hvordan datteren og hennes familie opplevde møtet med flodbølgen.

— De satt og spiste frokost på et feriested like ved stranden i Phuket. Plutselig slo flodbølgen inn over dem. Datteren vår klarte å komme seg unna med den to år gamle jenta på armen. Mannen og sønnen ble tatt av vannmassene.

Ifølge Trines beretning satt Theodor sammen med faren på terrassen. De ble kastet i veggen.

— Jeg vet ikke mer, annet enn at svigersønnen vår endte på sykehus med indre skader, og at sønnen er savnet, forteller han.

I hele går forsøkte Truls og Mary forgjeves å komme gjennom til Utenriksdepartementet, ambassade og konsulater. Men overalt har linjene vært sprengt.

— Det er ingen hjelp å få noe sted, og vi føler oss fullstendig hjelpeløse, sier Truls.

Dersom sønnen ikke er kommet til rette i dag vurderer han å dra til Phuket for å hjelpe datteren og hennes familie.