– På våre instrumenter har vi registret skjelvet til 8,9 på Richters skala. Det er enormt, sier forskningsleder Hilmar Bungum ved Jordskjelvobservatoriet NORSAR på Kjeller til NTB.

Han sier at det er registrert kraftigere skjelv, men at de knapt er blitt registrert av andre enn forskere. Årsaken er at de har skjedd langt under havbunnen.

Tett under bunnen

– Dette skjelvet skjedde nær havbunnen og utøste enorm energi. Det er ikke urimelige å si at det ble utløst 40 ganger mer energi enn Hiroshima-bomben. Forskyvningene i bunnen ble på flere meter i sekundet. Dette førte til at havet flyttet seg og satte i gang den store flodbølgen, sier Bungum.

Han sier også at det er svært sjelden at det blir så store skader av undersjøiske skjelv fordi de fleste skjer på store dyp langt ute i havet.

– Det som skjer er bølgen vokser jo nærmere den kommer land og grunnere farvann. Der det er langgrunt kan bølgen bli opp til 20-30 meter før den treffer land med enorm kraft, sier Bungum.

Faren over

Bungum regner med at faren for nye skjelv er liten. Han sier at de fleste etterskjelvene allerede er kommet.

– Etter hovedskjelvet skjer det alltid etterskjelv, men de er aldri av samme styrke, understreker han.

Han sier også at ødeleggelsene ikke nødvendigvis henger sammen med styrken på skjelvet.

– Katastrofeskjelvet i Bam i Iran var langt nede på sekstallet. For hver tidels grad på Richters skala øker energiutløsningen i sentrum av skjelvet med 30 ganger. Dermed blir det for eksempel utløst rundt 1.000 ganger mer energi i et skjelv som blir målt ni enn et skjelv som blir målt til seks, sier Hilmar Bungum til NTB.