FARSUND: Plan— og driftsetaten i Lyngdal kommune har etter flere dagers etterforskning klart å konstatere at den enorme lekkasjen kommer fra det nye anlegget på Berge ungdomsskole, melder Farsunds avis.

Men kommunen glemte å melde fra til fylkesmannens miljøvernavdeling. Derfor var Tom Egerhei helt uvitende om lekkasjen da Fædrelandsvennens nettavis kontaktet ham onsdag.

— Jeg har nå gitt beskjed til kommunen om at de skulle varslet oss. Utover det vil jeg berømme kommunen for å ha gjort alt etter boka, sier Egerhei.

– Vi har funnet ut at flere tusen liter fyringsolje fra oljetanken ved Berge ungdomsskole har lekket ut i grunnen. Årsaken er at en kopling på returledningen til anlegget ikke var tett, og således en tabbe av firmaet som har gjort jobben. Lekkasjen stanset da fyringsanlegget ble slått av før påskeferien startet på fredag, sier plan- og driftssjef Tore Larsen til Farsunds avis.

Miljøskandalen har trolig pågått i over en måned.

Fylkesmannens miljøvernavdeling reagerer umiddelbart, og sender bort en mann for å bistå med å avdekke omfanget av skandalen, og hvilke tiltak som må iverksettes.

— Vi kalker Lygna for å få opp igjen bestanden av laks og sjøørret. Allerede i april blir det en kritisk fare for smolten, som begynner vandringen mot sjøen. Ligger det da oljefilm på elva, kan fisken få i seg dette og bli forgiftet, sier Egerhei.

Slik situasjonen blir beskrevet for ham av kommunes folk, oppfatter han ikke situasjonen kritisk for elva akkurat nå. Mye tyder på at et gammelt kloakknett i grunnen kan ha virket som drenering og spredt oljen over et stort område.

Dette vet man imidlertid ikke med sikkerhet.

Derfor antar Egerhei at store masser i grunnen må skiftes ut og behandles som spesialavfall.

— Det vil i så fall bli en meget kostbar affære, sier en bekymret Egerhei.

Han understreker at det er viktig at kommunen nå overvåker situasjonen kontinuerlig. Etter påske vil han sørge for et samarbeid med kommunen der det vil bli tatt stilling til hvilke tiltak som skal settes i verk.

Mange beboere langs elva fra Alléen til Årnes har ringt både servicekontoret og etaten for å gjøre oppmerksom på problemet.