KRISTIANSAND: — Det er for dårlig, og vi håper selvsagt at denne undersøkelsen er en tankevekker for russen, sier daglig leder Tone-Berit Lintho i RFSU Norge. Undersøkelsen er besvart av 219 personer som har vært russ, og som nå er i alderen fra 20 til 23 år. De spurte kommer fra samtlige av landets fylker, og Lintho mener antallet spurte er stort nok til å gi et riktig svar på russens seksualvaner.

Mens 15 prosent av guttene debuterer i denne perioden, gjør åtte prosent av jentene det samme.

To av ti russ bruker aldri prevensjon i russetiden. 16 prosent bruker det av og til, mens bare seks av ti alltid brukte prevensjon i russtiden

Bare fire av ti av dem som brukte prevensjon, benyttet kondom. 75 prosent sier de brukte p-piller og seks prosent angrepillen.

Kjønnsykdommen Klamydia er mest utbredt i aldersgruppen 15-25 år. Mens det i 2002 ble testet 15.261 positive prøver av klamydia, var det økt til 16.356 i 2003. Hvert år deler RFSU ut nærmere 50.000 kondomer til russen.

  • Vi kan forsvare at vi får økt kondomsalg på våre produkter gjennom en slik undersøkelse, sier Tone-Berit Lintho. Hun sier at selv om RFSU tjener mer penger etter slike undersøkelser hvor det slurves med kondombruk, så poengterer hun at RFSU ikke er vanlig kommersielt selskap.

— Alt overskudd går direkte inn i opplysningsarbeid omkring sex og seksualitet, sier Lintho.