SØGNE: – Kruttet fra nyttårsrakettene var tømt oppi en jernbeholder, og da det eksploderte ble jernbeholderen sprengt i stykker og fragmenter slengt rundt i rommet. Det blir ekstra farlig når du får slike fragmenter, og det er nok det mye av skadene skyldes, tror Terje Pedersen, lensmann i Søgne og Songdalen.

Jernsplintene traff 19-åringen fra Søgne i hånden, ansiktet og lysken. I tillegg fikk en 18 år gammel kamerat et kraftig kutt i låret etter å ha blitt truffet.

– De drev med hjemmemekking av raketter. Det smalt kraftig, sier den eldre broren til 19-åringen som ble alvorlig skadet i en rakettulykke på Sangvik i Søgne mandag kveld.

19-åringens bror kom selv til låven bare minutter etter at ladningen hadde gått av.

– Hva så du?

– Jeg så bare gutten, og det så ikke pent ut. Han satt på gulvet med skader i hånda, helt oppbrent i fjeset, forteller broren.

Han mener mange ungdommer har sprengt nyttårsraketter i Søgne den siste tiden, og håper nå at denne ulykken kan sette en stopper for dette.

– Jeg håper at noen lærer, at det setter en støkk i noen, sier broren.

Broren forteller at de tre kameratene hadde fått tak i noen nyttårsraketter som de bygde om. Eksplosjonen var så kraftig at flere av vinduene i låven ble knust.

Enormt smell

Lensmann Terje Pedersen forteller at politiet avhørte vitnene i saken mandag kveld.

– Det var tre personer til stede etter det vi vet, sier Pedersen.

Låven brukes i dag som verksted, der 19-åringen og broren blant annet bygger om biler som brukes til bilcross.

19-åringen var sammen med to 18 år gamle kamerater som også er fra Søgne.

– Han sto helt inntil arbeidsbenken da det smalt, forklarer Pedersen.

Politiet tror at nyttårsrakettene mest sannsynlig er fra i fjor.

– Det var et enormt smell ifølge dem som var til stede, sier Pedersen, som foreløpig ikke vet hvor mye krutt som eksploderte.

Skal opereres

Pedersen vet heller ikke på den nåværende tidspunkt om kameratene har gjort noe straffbart, eller om dette skal regnes som en ulykke.

Den 19 år gamle mannen ble fløyet til Ullevål Universitetssykehus. Der opplyser kommunikasjonsdirektør Øystein Singsaas at tilstanden i går var uendret. Mannen er foreløpig ikke operert, men operasjon vurderes fra dag til dag.

– Han har alvorlige skader i hode og ansikt. Han er under intensiv behandling, men tilstanden er stabil, sier Singsaas

Akuttmottaket ved Sørlandets sykehus Kristiansand opplyste mandag at 19-åringen pådro seg en stygg skade i venstre hånd og mistet flere fingrer. I tillegg ble han skadet i den ene lysken og i øynene. Han ble fløyet til Ullevål ved 20-tiden 2. juledag.

En kamerat som var til stede i låven sier at han ikke vet hvorfor det smalt. Mannen ble lettere skadet i ulykken, men vil ikke la seg intervjue av Fædrelandsvennen.

Brannsjef Terje Hansen i Kristiansand mener det er farlig at folk prøver å eksperimentere med fyrverkeri.

– Folk kjøper fyrverkeri og bruker det på en uegnet måte. Ulovlig og uvettig bruk gir slike resultater, sier Hansen.

Hansen sier det er trygt å bruke fyrverkeri så lenge bruksanvisningen følges.

– Det viktigste er at folk følger bruksanvisningen og de ti fyrverkerireglene, forklarer Hansen.