Wien (NTB-Reuters-DPA): Irans utsending Cyrus Nasseri sier landet fortsatt vil «arbeide sammen med byrået», men at landet ikke vil avslutte sitt atomprogram.

– Iran vil ikke bøye av. Iran vil være en produsent av kjernefysisk brensel innen et tiår, sa Nasseri.

På et krisemøte torsdag vedtok IAEA enstemmig resolusjonsforslaget fra de tre EU-landene Frankrike, Storbritannia og Tyskland, opplyste byråets talskvinne Melissa Fleming.

Truer med sanksjoner

I resolusjonen fra FN-byrået blir Iran bedt om å avslutte alt arbeid med å framstille kjernefysisk brensel. Samtidig skal IAEAs leder Mohamed ElBaradei utarbeide en omfattende rapport innen 3. september.

Iran gjenopptok arbeidet på hele atomanlegget Isfahan onsdag, etter at IAEAs forseglinger ble fjernet fra maskinene som brukes i prosessen som leder fram til anriking av uran. Anriket uran brukes i kjernefysisk brensel, men er også en viktig bestanddel i utviklingen av kjernefysiske våpen.

IAEA uttrykker «alvorlig bekymring» for aktiviteten ved anlegget, men har besluttet å ikke klage Iran inn for FNs sikkerhetsråd, hvor landet kan bli ilagt økonomiske sanksjoner.

Dersom Irans myndigheter ikke tar IAEA-resolusjonen til følge, kan landet likevel bli innmeldt for Sikkerhetsrådet i september.

Må endre kurs

Iran avviser resolusjonen som ulovlig og i strid med ikkespredningsavtalen, en global avtale mot spredning av atomvåpen. Samtidig benekter de at landets atomprogram er et skalkeskjul for utviklingen av atomvåpen.

Ifølge Iran har atomprogrammet tvert imot fredelige målsettinger. Utviklingen er nødvendig for å sikre landet alternative energikilder, slik at de kan fortsette å eksportere olje og gass.

Ikkespredningsavtalen, som Iran har undertegnet, sier at Iran kan anrike uran til fredelige formål. Men omverdenen er skeptisk, og EU-troikaen Storbritannia, Tyskland og Frankrike sier at Iran må forsake all sensitiv aktivitet ved sine atomanlegg for å bevise at deres intensjoner virkelig er fredelige.