MANDAL: — Det er vanlig praksis i butikkbransjen å kjølelagre reker som ikke blir solgt, i ett døgn for deretter å fremdeles selge dem som ferske, innrømmer en av de billigste i undersøkelsen, kjøpmann Jan Åge Nilsen ved Nico Mat i Kvinesdal. Han selger rekene for 84,90 kroner pr kilo. Må tjene

En av de dyreste i vår prissammenlikning, Fiskebrygga Lillesand, mener prisforskjellene ligger i at dagligvarebutikkene bruker reker som lokkemat for sine kunder.- Spesialbutikker som vår, må tjene våre penger på få vareslag. Butikkene har derimot flere hundre vareslag, og en mye høyere omsetning. Derfor kan de gå i null på enkelte varer. Dessuten selger de reker som kan være en dag gamle, som ferske, men uten at det nødvendigvis trenger å gå spesielt ut over kvaliteten, mener Petter Szacynski, daglig leder ved Fiskebrygga Lillesand. Han legger til at prisen generelt er høy i år på grunn av lite tilfang, og lite fangst per båt. Billigst i Farsund

I vårt utvalg av utsalgssteder, finner man de billigste rekene i Farsund. - Vi har kjørt tilbud på reker fredag og lørdag til kr 79,90 pr kilo, forteller butikksjef Nina Langøy ved Spar Torvet i Farsund.Hun kan nesten ikke tro det hun hører, når hun får greie på at dette er mer enn 55 kroner billigere enn de dyreste. Og dyrest er det på Fiskebrygga i Kristiansand og Fiskebrygga Lillesand.- Det høres sykt ut. 135 kroner for en kilo med reker, bryter hun ut. Langøy legger til at hun liker best å feie for egen dør, og vil ikke kommentere priser i de andre butikkene ytterligere. Får ikke nok

Ved Nico Mat i Kvinesdal er prisen omtrent den samme som i Farsund. Det vil si; der har de samme prisen, 84,90 kr, hele uka. Begge de omtalte forhandlerne får sine reker fra Ulland AS på Hidra. - Det var en enorm forskjell, sier kjøpmann Jan Åge Nilsen. Foruten egenproduserte kjøttvarer, kan han også skilte med de billigste rekene. I hvert fall midt i uka. - Det betyr nok en del for butikken at vi kan holde prisene så lave. Vi merker at etterspørselen er stor. Vårt problem er at vi ikke kan få tak i nok reker, fortsetter kjøpmann Nilsen. Økt omsetning

Men selv om rekene er billigst i butikk, er likevel strømmen til fiskeutsalgene større enn før. I hvert fall gjelder det i Mandal, hvor de selger 250 kilo reker i snitt hver dag i sommer. - Vi opplever et enormt trykk hos oss. Til tross for at det er tatt 25 prosent mindre reker, har vi en god økning i vår omsetning i forhold til i fjor, sier Espen Pedersen ved Fiskelaget AS i Mandal. For å klare å tilfredsstille etterspørselen, har han nå fått tak i to nye båter som kan levere reker til Mandal. - Likevel kunne vi solgt enda mer, både over disk og engros, mener Pedersen som tror det er en vanesak at folk trekker til fiskelagene for å handle sjømat. Pris betyr lite

— Jeg har en idé om at rekene man får på et fiskelag er ferskere og bedre enn de man finner i butikk. Derfor betyr prisen egentlig veldig lite, mener Elisabeth Frøyland fra Mandal. Hun sitter på taket av Fiskelaget sine lokaler i Sørlandsbyen, og inntar en reketallerken, sammen med sønnen Erlend. - Jeg er klar over at enkelte butikker i byen tilbyr ferske reker noen dager rundt helga, men der går jeg kun om Fiskelaget er tom, sier hun.