Britisk politi opplyste torsdag kveld at 37 personer er bekreftet døde og 700 mennesker er såret som følge av bombeeksplosjonene i London torsdag morgen. Politiet regner imidlertid med at dødstallene vil stige utover kvelden og natten.

Så langt er det ikke kommet meldinger om at nordmenn er blant de drepte eller skadde. Utenriksdepartementet (UD) opplyser til NTB at de er rimelig sikre på at ingen nordmenn ble skadd i torsdagens terroraksjoner i London. Hvor mange nordmenn som befinner seg i området, er det ifølge UD umulig å si noe om.

En hittil ukjent al-Qaida-gruppe har tatt på seg skylden for terrorhandlingen, ifølge nyhetsbyrået ANSA i Italia. Gruppa som kaller seg «Den hemmelige fløyen av al-Qaidas hellige krig i Europa», opplyser på en internettside at den sto bak eksplosjonene. Politiet i London sier det er usikkert om denne meldingen er ekte.

Politiet mottok ingen advarsler på forhånd og har heller ikke blitt kontaktet av noen som har påtatt seg ansvaret for angrepene. Det er foreløpig ikke klart om bombene var fjernstyrt eller om det var selvmordsbombere som sto bak. Gjerningsmennene slo til på et tidspunkt da London var på det mest sårbare, fordi store deler av byens antiterrorpoliti var sendt til G8-toppmøtet i Skottland.

Politiet ba torsdag folk i London om fortsatt å være varsomme fordi det er uvisst om terrorangrepet er over.

Statsminister Tony Blair fastslo raskt at eksplosjonene var et terrorangrep. Den britiske regjeringssjefen sier at terrorangrepene ser ut til å ha vært planlagt i forbindelse med starten på G8-møtet i Skottland.

Også forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), Espen Barth Eide, mener terrorister står bak.

– Vi snakker om mange samtidige eksplosjoner som ikke ble varslet. Det var høy risiko for at mange ble drept. Dette taler i retning av internasjonal terrorisme. Det er en nærliggende spekulasjon at en al-Qaida-lignende gruppe står bak, sier Barth Eide til NTB.

Aksjonen rimer ikke med IRA eller globaliseringsmotstandere, mener han, og viser til at London lenge skal ha vært et terrormål for ytterliggående islamistiske grupper.

Terroraksjonen startet midt i morgenrushet i London. Den første bomben, som gikk av i en togtunnel i nærheten av Moorgate, tok minst sju liv. Noen minutter senere ble minst 21 mennesker drept da en bombe gikk av i nærheten av King’s Cross, mens ytterligere fem personer ble drept i den tredje eksplosjonen som fant sted på stasjonen Edgware Road vest i London. Et hittil ukjent antall mennesker ble også drept i den fjerde eksplosjonen som rammet en buss.