I Tabloid på TV 2 i går kveld ble han innhentet av fortiden. Han ble konfrontert med hva han sa før valget i 2001: — Vi skal først løse fattigdomsproblemene i Norge. Fire år senere er han mer beskjeden: - Vi har tatt tak i det, sa han i går kveld.

Det er liten grunn til å betvile Bondeviks gode vilje og at han mener alvor når han sier det berører ham sterkt at så mange lever i fattigdom. Han erkjenner da også at mer burde ha vært gjort, men stopper ikke der. For han lar seg provosere når han får høre at KrF er et gissel for Høyres politikk. Lett får han det ikke når han skal forklare at det er brukt tre milliarder kroner på bekjempelse av fattigdom i en periode hvor det er gitt 23 milliarder i skattelettelser. Og skatteletten er det de rikeste som har nytt godt av.

Bondevik faller også for fristelsen til å trekke inn at andre regjeringer heller ikke har klart å få slutt på fattigdommen. Det er liten trøst når han gikk så høyt på banen før forrige valg, for det er det han må svare for nå. Ikke hva regjeringer før har mislyktes med.

Direkte oppsiktsvekkende blir det når Bondevik trekker i tvil det antallet fattige Statistisk Sentralbyrå opererer med i sine statistikker. Han aksepterer ikke uten videre definisjonen av fattigdom, og uttalte i går kveld at statistikken er feil. Slik får han det til å høres ut som at mange som lever under fattigdomsgrensen slett ikke har det så verst.

Bondevik har ambisjoner om å styre videre sammen med Høyre, som har lovet nye 23 milliarder kroner i skattelette i neste stortingsperiode. Det kommenterte han ikke. Men barnetillegget på 17 kroner dagen for dem som er på attføring, rehabilitering eller uføretrygd vil han vurdere å heve hvis det viser seg å være for lavt. Samtidig bemerket han at dette beløpet er en arv fra Arbeiderpartiet. Som om det skulle være et argument for ikke å gjøre noe med det.