KRISTIANSAND: Blant dem som har lagt inn anbud på driften av Vågsbygdtunet er tidligere VAS-direktør Svein Ullerø (Eurest AS) og tidligere Frp-politiker i Aust-Agder, Sigmund Aune (Myklebostad Omsorg AS Evje). Det nye sykehjemmet skal åpne 1. februar år 2000. Bystyret har bestemt at driften skal konkurranseutsettes, og at kommunen selv skal legge inn sitt tilbud. Og det har den gjort. Klokka 12.00 mandag ble anbudene åpnet. Da ble klart hvem som hadde meldt sin interesse for å drive sykehjemmet.Dette er de sju firmaene som har lagt in anbud på driften av Vågsbygdtunet:

Eurest AS, Oslo

ISS Norge AS, Oslo

Medihem AB, Sverige

Vennersborg AS, Oslo

Norlandia Omsorg AS, Oslo

Olsten Helsetjenester, Oslo

Myklebostad Omsorg AS, Evje

— Jeg føler jeg er med på noe historisk, sa Torstein Westgaard, da han åpnet pakkene med anbud. Han er en i gruppen på fem som skal vurdere anbudene og gi sine anbefalinger til rådmannen. Det skal de bruke sommerferien til, for rådmannen skal ha sin innstilling klar til helse- og sosialstyrets møte 19. august. Da blir det bestemt om det blir ett av de private firmaene som skal stå for driften på Vågsbygdtunet, eller om kommunen selv skal drive sykehjemmet.- Vi er veldig fornøyd med å ha fått inn hele sju eksterne anbydere. Det er veldig bra. Nå føler vi at vi får en reell konkurranse, sier Alv Dag Aarnes, innkjøpssjef i Kristiansand kommune og leder av vurderingsgruppa.- Vi skal ikke bare vurdere prisen, men også kvaliteten. Dessuten vil vi vurdere om anbyderne har mulighet for å gjennomføre driften, og vi må se hvilke forbehold anbyderne har tatt i den prisen de byr, sier Aarnes.I forkant har gruppa laget et vurderingssystem der hvert firma får karakterer på en masse ulike punkter. Så summeres karakterene.- Vi ønsker å være saklige og objektive, sier Aarnes.Til uka reiser gruppa på besøk til de ulike firmaene. Dette har den fått anbefalt fra Trondheim kommune, som i august åpner sitt første privatdrevne sykehjem, med Norlandia Omsorg AS som operatør.- Da får vi avkreftet eller bekreftet ting i anbudet. Det øker treffsikkerheten på det vi gjør, sier Aarnes.- Dette er veldig spennende for oss i kommunen, for vi har aldri hatt anbud på myke tjenester før. Før oss er det bare Trondheim kommune som har hatt åpent anbud i hele EØS-området, sier Aarnes. Ett firma utenfor Norge har lagt inn anbud på Vågsbygdtunet, det svenske Medihem AB. Men flere andre firmaer er datterselskap til firmaer med internasjonal kapital. Det norsk-svenske selskapet Partena glimrer imidlertid med sitt fravær.I tillegg til de sju firmaene som leverte inn anbud er det ytterligere fire som har vært interessert. - De har imidlertid ennå ikke tilstrekkelig erfaring med drift av eldreomsorg og har deltatt i informasjonsrundene i forkant mer for å lære, forteller Aarnes.

Han har svart på 48 spørsmål fra firmaene om alt fra lokalt lønnsnivå for helsepersonell til kommunens internkommunikasjon.Selve innholdet i de sju anbudsdokumentene vil aldri bli offentliggjort, men en del vil komme fram i rådmannens innstilling i august. Anbudsinnbydelsen ble utformet av en ekstern konsulent, men det sitter ingen eksterne i vurderingsgruppa - kun kommunalt ansatte.- Vi mener vi selv skal klare å være objektive og saklige, fordi vi har skilt vurderingsjobben klart fra helse- og sosialtjenesten i Vågsbygd. Dessuten tviler jeg på om vi hadde fått noen bedre vurdering om eksterne hadde vært med, sier Aarnes.