KRISTIANSAND: — Det somaliske miljøet er belastet med kriminalitet, vold og mord. Og det er en kjensgjerning som norske myndigheter og norske politikere nå er nødt til å ta fatt i, sier partileder Vidar Kleppe.

Partiet Demokratene mener somalierer i Norge er kriminelle og misbruker reglene for oppholdstillatelse. Derfor vil de partileder Kleppe og nestleder og stortingsrepresentant Jan Simonsen fremme forslag i Stortinget om å kaste de fleste somaliere ut av landet.

Demokratene vil at norske myndigheter skal gå gjennom oppholdstillatelsene til alle somaliere i Norge. På den måten vil partiet avdekke hvem som har brutt regelverket for oppholdstillatelse. Partiet vil også kaste ut personer med ugyldig flyktningestatus. Kleppe mener de fleste somaliere har ubegrunnet oppholdstillatelse.

Gratis hjemreise

— Vi ser gang på gang, når det oppstår alvorlige situasjoner som drap og alvorlig kriminalitet, så viser det seg at innvandrerne har brutt reglene som ligger til grunn for oppholdstillatelsen, hevder Kleppe.

Partiet vil også lokke somaliere med norsk statsborgerskap til hjemlandet, ved å tilby dem gratis hjemreise.

— Vi vil ha en repatrieringspakke som tilbyr disse personene enveisbillett og kanskje en startpakke. Når de ikke kan følge norske lover og normer, er det mye bedre at de sendes hjem. På den måten kan de heller etablere seg i hjemlandet, sier Kleppe.

Sprer fordommer

Elvis Noveso i African Cultural Awareness mener demokratenes utspill er rasistisk og øker fremmedfrykten blant nordmenn.

— Slike uttalelser er med å øke den pågående mobbingen mot det somaliske miljøet i Norge. Dessuten synes jeg det er farlig at en stortingsrepresentant er med å spre fordommer blant nordmenn ved å komme med slike utspill. Det gir næring til den rasismen som finnes blant enkelte nordmenn, sier Noveso.

Han mener Norge er avhengig av somaliere. Flere har jobber i det norske næringsliv og bidrar med viktig arbeidskraft.

— De fleste bidrar betydelig med sin arbeidsinnsats i norske firmaer. Hva skal de gjøre, de som er avhengig av denne arbeidskraften, spør Noveso.

Men han tror de fleste nordmenn ikke tar Demokratenes utspill seriøst.

— Jeg tror verken nordmenn eller somaliere tar uttalelsene inn over seg. Men jeg synes det er leit at en stortingsrepresentant bruker skattebetalernes penger på å utarbeide slike lite gjennomtenkte forslag, sier Elvis Noveso.

Forslaget, som skal fremmes i Stortinget, får Arbeiderpartiets Kari Henriksen til å bli både trist og oppgitt.

Se reportasje fra TvSør.

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player .