Store bunker med julehefter har de siste dager blitt sendt til landets vel 8.000 bladutsalg. Fra mandag 22. november preger de tradisjonsrike Knoll & Tott, Nr. 91 Stomperud, Blondie, Fiinbeck & Fia alle bladstativene, sammen med andre favoritter som Snøfte Smith, Billy, Skippern, Hårek, Asterix, og diverse Walt Disney-blader.

– Juleheftene må i hus, ellers blir det ikke jul, istemmer sjefredaktør Svein Erik Søland i Egmont Serieforlaget AS til NTB. Hans firma distribuerer 26 av de vel 40 titlene i den norske juleheftefloraen.

Julefaktoren fraværende

Felles for de fleste juleheftene er at julefaktoren er nesten totalt fraværende. Det er lite julefeiring i historiene, selv om den evige soldat Nr. 91 August Stomperud og hans kjære Petra alltid på siste side ankommer Mor Stomperuds hjortebakkelsduftende kjøkken på julaften. Men det er fortsatt julehefter, selv om det dreier seg om cowboyparodier (Lucky Luke), smellfeite katter (Pusur), uoppdragne vikinger (Hårek) eller de uoppdragne tvillingene Knoll & Tott.

Dette radarparet het opprinnelig Knold og Tot, og første utgivelse her i Norge var Knold og Tot i Skole i 1911. Dette er USAs og verdens eldste levende tegneserie – start 1897 – og er også det eldste tegneseriejuleheftet i Norge. Ifølge Søland fikk de snart selskap av flere, og i de første årene var nesten alle norsktegnet – Skomaker Blekk, Den Usynlige, Eventyr i Billeder, med flere. Først i 1930-årene kom den neste USA-importen – Fiinbeck & Fia.

Nytt på norsk

Gjennom mange år har julehefter som Nr. 91 Stomperud, Smørbukk og Vangsgutane vært representanter for de norskproduserte juleheftene. Og de har fått følge av flere. Nyhet i år er Kjell Aukrusts «Gurin med reverumpa», og Søland håper at Kjell Aukrusts verden skal finne grobunn i det norske juleheftemarked.

Blant de norskproduserte heftene legger man også merke til Nemi, som er laget av Lise Myhre og som i løpet av få år er blitt ett av de største tegneserienavn i Norge. Og i år kommer andre utgivelse av Rex Rudi – kjent fra bladet Nemi.

Og siden vi er inne på det norske; en av historiene i årets Lucky Luke er westerheltens møte med en norsk reindriftssame!

For 46 millioner

Prognoser lyder på at vi i år vil kjøpe julehefter for rundt 46 millioner kroner. I fjor ble det solgt nærmere 1,2 millioner eksemplarer, og bare Nr. 91 Stomperud og Knoll & Tott selger over 100.000 eksemplarer hver.

– Salget er usedvanlig stabilt, fra år til annet. De representerer en fast skikk hos oss nordmenn. Noen kan ikke klare seg uten paranøtter i julen, andre må bare ha ett eller flere av heftene, sier Søland.

Antall juleheftetitler viser også stor grad av stabilitet. Noen faller fra – de treffer ikke markedet lenger – mens nye kommer til.

– Er du en flittig leser av Knoll & Tott, Fiinbeck & Fia eller noen av de andre tradisjonsrike heftene, vil du oppdage striper her og der du har lest tidligere. Vi forsøker alltid å få med oss striper som ikke har vært trykket i Norge tidligere. Men dem du drar kjensel på, stammer som regel fra tegnernes produksjon 40-50 år tilbake – kanskje den beste kreative perioden i seriens liv, sier sjefredaktør Svein Erik Søland.