KRISTIANSAND: – Jeg har ikke tidligere opplevd at noe slikt har skjedd i retten. Det kom som lyn fra klar himmel, sier advokat Olav Sylte.

Han forsvarte i tingretten tidligere denne måneden en 21-åring fra Kristiansand som var tiltalt for vold mot to personer på en fest på Tveit natt til 25. januar i år.

– Min klient sier at han ikke har gjort dette, så da må jo noen andre ha gjort det, sier Sylte som vurderer å anke dommen til lagmannsretten.

Tingrettsdommer Per Olaf Refsalen trodde ikke på 18-åringens forklaring:

– Den fremstod ikke som troverdig, blant annet på grunn av detaljer om selve rekkefølgen voldsutøvelsen hadde skjedd på og som divergerer fra det hendelsesforløp retten har funnet bevist. I tillegg kommer selvfølgelig at vitnet kom med disse nye opplysningene i retten uten at han først hadde tatt dette opp med politiet i en formell politiforklaring, skriver Refsalen i dommen.

18-åringen var innkalt som vitne i saken fordi han var på festen.

Voldsdømt før

Den tiltalte 21-åringen har på det mest bestemte nektet for at han stod bak volden. Men Kristiansand tingrett dømte ham til seks måneders fengsel, en måned strengere enn påstanden fra aktor Hilde Almåstø.

21-åringen er dømt fem ganger tidligere, fire av dem for vold. Første gang var i 1998 da han bare var 15 år. Han er også bøtelagt flere ganger for vold.

– Volden var grov og omfattende. Den var også uprovosert, skriver tingretten om volden.

Tiltalte ble ringt etter

Kristiansand tingrett mener at 21-åringen ble ringt etter fra folk på festen, fordi fornærmede hadde vært stor i kjeften mot noen festdeltakere fra Justvik. 21-åringen kom for å ta ham.

Tiltalte gikk inn i huset og skallet først en 18-åring midt i panna slik at han ble omtåket og hadde hodeverk i en uke etterpå.

Tiltalte slo deretter 17-åringen flere ganger med knyttneven både i ansiktet og magen slik at han falt i golvet. Mens 17-åringen i følge et vitne «lå nærmest livløs», sparket 21-åringen ham i ansiktet og slo deretter hodet hans mot et trappetrinn slik at det «ristet i hele huset.

21-åringen har erkjent at han var på stedet hvor festen var, men at han bare var utenfor huset og ikke hadde sett noen voldsutøvelse.

Først i sommer ble 21-åringen utpekt som gjerningsmann av en av de fornærmede i saken. Han så ham på 25-50 meters avstand og var ikke i tvil om at det var voldsmannen.

Advokat Olav Sylte er kritisk til dommer Per Olaf Refsalens behandling av hans klient.

– Dommeren antydet at min klient var årsaken til at to vitner ikke møtte og at han skulle på påvirket dem. Han bygget dette på opplysninger fra politiadvokaten og sa at «dette skal vi til bunns i». Jeg mente det rokket ved rettens habilitet i forhold til å gi min klient en fair behandling og stilte spørsmål ved habiliteten, sier advokat Olav Sylte.

Tingretten mente den var habil til å behandle saken.