En strålende opplagt kronprinsesse sa til de fremmøtte at dagsordenen på homokonferansen er av betydning for mange.

– Samtidig setter dere en større dagsorden, en dagsorden for det Norge vi vil ha i et nytt århundre, et Norge der mangfold, toleranse og respekt er kjennetegn både ved nasjonen og de livene vi lever sammen, sa hun.

På kornet

Lederen i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH), Jon Reidar Øyan, sa etterpå at han ble veldig glad for kronprinsessens «vidunderlige innlegg».

– Det var tatt på kornet, hun oppsummerer veldig mye av problematikken, sa han.

Den nasjonale konferansen om homofili har tittelen (U) synlig og har et sterkt søkelys på synliggjøring og åpenhet.

Prioriterte homomøte

Kronprinsesse Mette-Marit har avlyst deler av sitt program etter råd fra legen. Hun er gravid med termin i desember, og har fått lavt blodtrykk. Hun var ikke til stede under utdelingen av årets bidrag fra kronprinsparets humanitære fond i forrige uke, men valgte å komme til homofilikonferansen i Bodø.

Det satte arrangørene stor pris på, og deltakerne var svært begeistret over budskapet kronprinsessen hadde med seg.

– Feire forskjeller

I klare ordelag ga hun uttrykk for at homofilisaken er viktig og at det trengs ny forskning og kunnskap for å fjerne stengslene.

– Vi bør feire de viktige forskjellene som skaper mangfold, ikke bruke dem til å forskjellsbehandle mennesker og deres rettigheter, sa kronprinsesse Mette-Marit.

Hun viste til at vi i dag tenker med forundring på at seksuell omgang med to av samme kjønn var forbudt helt til 1972. – Kanskje vil vi om noen år se med like stor forundring på at homofile i dag opplever diskriminering, sa hun og ønsket lykke til med konferansen.